tisdag 30 mars 2010

Äntligen resultat om patientsäkethet

Det lönar sig att vara idog. De beslut, som fattades i går av landstingsstyrelsen om patientsäkerhetsarbetet i landstinget, ligger helt i linje med de förslag jag fört fram under stor del av den här mandatperioden.

"Landstinget ska inrätta en landstingsövergripande funktion för patientsäkerhetsarbete."
"Syftet med en central funktion är att samordna arbetet inom landstinget och att sprida kunskap och metoder till verksamheterna.

Landstinget ska också ta fram ett ledningssystem för patientsäkerhetsarbetet, där det tydligt framgår hur organisation, ansvar, mål och uppföljning ska se ut.

Landstingets ledning kommer fortsättningsvis att sätta frågorna om patientsäkerhet och kvalitet på agendan vid ledningsmöten på alla nivåer. Det ska tydligt framgå för vårdpersonalen att landstingets ledning prioriterar frågan. Kvalitetsfrågorna ska också tydliggöras i vårdavtal.

Respektive förvaltning kommer att få i uppdrag att ta fram en plan för vilka åtgärder som ska vidtas när det gäller patientsäkerhet. Bland annat planeras kompetensutveckling för vårdpersonal, chefer och beslutsfattare. Målet är att uppnå en förbättrad patientsäkerhetskultur på alla nivåer."

Inga kommentarer: