måndag 15 mars 2010

Klimatförändring och gifter hotar natur och miljö

Miljöpolitik ser i dag ut att handla om endast klimatet. Och klimatfrågan är en ödesfråga. Men om vi begränsar miljöpolitiken till en fråga om kärnkraft eller inte kärnkraft kommer vi att begå nya misstag. Klimatpolitiken hänger intimt samman med, till exempel, politiken för bevarandet av biologisk mångfald. Sambanden för att nå ett hållbart samhälle är många.
Vi har nu, sedan EU tog ställning till REACH, lämnat de stora problem, som tillförseln av hälsofarliga ämnen till kretsloppet medför. Trettio miljarder kg tillförs kretsloppet årligen i Sverige. Vi måste orka föra den debatt, som detta faktum kräver, samtidigt som vi engagerar oss för att stoppa klimatförändringen.
Det är fortfarande endast några få grupper av kemikalier som förhandsgranskas. REACH reglerar visserligen utvärdering och granskning men endast för stora mängder kemikalier. För nittio procent av ämnena har vi nästan inga data om egenskaper. Visst måste vi konsumenter bli mer besvärliga och ställa krav, men jag kräver av våra rikspolitiker att man visar att hoten mot natur och miljö kräver ett brett engagemang i miljöpolitiken.

Inga kommentarer: