Vi politiker ifrågasätter för lite
Indirekt valda organ såsom Mälardalsrådet och Regionförbundet är alltför tandlösa och har dessutom stora demokratiska underskott. Men samverkan behövs. Därför måste intresset från oss politiker vara större än för närvarande av att utveckla samarbetet annars hotas det av att avvecklas. Som en början har jag i dag lämnat nedanstående fråga till landstingsstyrelsens ordförande.
Fråga
Till
Landstingsstyrelsens ordförande Erik Weiman
Utvärdering av landstingets medlemskap i Mälardalsrådet och Regionförbundet
Landstinget i Uppsala län är en av 61 medlemmar, varav fem är landsting, i Mälardalsrådet. Mälardalsrådet är en ideell organisation för kommuner och landsting i Stockholm - Mälarregionen pch har som syfte att främja utvecklingen av Stockholm - Mälarregionen som attraktiv framtidsregion i ett integrerat Europa.
Mälardalsrådet bildades 1992.
”Mälardalsrådet har fyra utskott: Kulturutskottet, Näringslivs- och FoU-utskottet, Miljöutskottet och Planerings- och trafikutskottet.
Utskotten fungerar som mötesplats för det storregionala perspektivet inom respektive sakområde. Kommuner och landsting som är medlemmar i Mälardalsrådet nominerar ledamöter och ersättare till utskotten. Ledamöterna godkänns formellt av styrelsen. Mandatperioden för utskotten är fyra år.
Varje utskott har till sitt förfogande en beredningsgrupp bestående av tjänstemän. Beredningsgrupperna utses av respektive utskott. Mälardalsrådets styrelse tilldelar utskotten medel för verksamheten. Deltagande i utskottens och beredningsgruppernas arbete finansieras och administreras av Mälardalsrådets medlemmar.”
”Mälardalsrådet är en politiskt styrd organisation. Vid Mälartinget som äger rum i maj varje år möts rådet till Mälardalsrådets årsmöte.
Mälardalsrådets verksamhet styrs av styrelsen, som utser utskott, projekt- och arbetsgrupper och beslutar om verksamhetsplan och budget.”
Jag har under snart två mandatperioder varit vice ordförande i miljöutskottet och i den egenskapen adjungerad till styrelsen. Mina erfarenheter är att många av de viktiga frågor som Mälardalsrådet, genom tjänstemän, arbetar med är frågor som kräver samarbete för att finna verkningsfulla åtgärder samt att vi som representerar medlemmarna får möjligheter att öka våra kunskaper på de områden inom vilka vi är verksamma.
Mina erfarenheter är emellertid också att det fortfarande efter sexton år finns stora brister, framförallt i fråga om vilka uppdrag respektive medlem ger de politiska representanterna och i fråga om återkopplingen till medlemmarna. Används de resurser, som ägnas samarbetet, på ett bra sätt?
En annan organisation med indirekt valda politiker är Regionförbundet. Medlemmar är de åtta kommunerna och landstinget i Uppsala län. Problem i fråga om, bland annat, information och förankring finns även med denna typ av organisation.
Medlemskapen i Mälardalsrådet och Regionförbundet behöver utvärderas, främst i syfte att utröna huruvida det finns icke acceptabla brister och att finna åtgärder för att avhjälpa dessa eventuella brister.
Min fråga är:
Är Du beredd att ta initiativ till att en utvärdering genomförs av landstingets medlemskap i Mälardalsrådet och Regionförbundet Uppsala län.
0 kommentarer:
Skicka en kommentar
Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]
<< Startsida