tisdag 20 april 2010

Socialliberalismen har alltid utmaningar

Socialliberalismens utmaningar handlar om att undanröja ofärd. Betyder inte det att med stigande levnadsstandard minskar behover av en socialliberal politik? Mitt svar är nej. Ofärden kan kläs i ord, som våld, krig, frånvaro av demokrati, försämrad miljö och hot mot naturen. Ofärden handlar om även utsatthet i form av sämre förutsättningar för vissa än för andra och om brist på kunskap. Behovet av, till exempel, satsning på utbildning och forskning upphör aldrig, liksom behovet av kamp för demokrati och mot våld.
Med tiden förändras formerna för våra solidariska insatser. Socialliberalismen ska vara den kraft, som har förmåga att anpassa formerna för politikens ingripande. I dag är svårt att i den aktuells debatten finna visioner om politikens anpassning och framtida utmaningar.
Nuvarande alliansbildningar, vars främsta syfte är att nå makten utan visioner om vad den ska användas till, försvårar anpassning och visionsskapande. För oss socialliberaler ska det viktiga vara att åstadkomma resultat, att nå vissa mål. Det är inte självklart att långtgående kompromisser mellan vissa partier före val, för att med samma partier kunna bilda regering efter valet, är bästa vägen för att nå målen. Det kan rent av vara så att en tydlig och ärlig politik i opposition kan nå längre.
Ett parti i opposition kan genom kompromisser med en regering ibland åstadkomma stora resultat. Men varför ska ett oppositionsparti på det sättet hjälpa en regering? Ja, så är vi där igen. Det är väl resultaten som är det viktiga. Jag är övertygad om att ett parti vinner större förtroende genom konstruktivt och tydligt agerande än genom att ägna sig åt att tydliggöra motståndarens misstag och brister.
I årets val måste vi gå samman för att åstadkomma en ökad representation med politiker, som ärligt står för de socialliberala värdena. Det blir inte lättare efter att en del personer med tydlig ideologisk profil utmanövrerats i nomineringsprocessen.
Ett rykte säger att ett alliansparti krävde av ett annat att inte nominera viss person till en viss styrelse i ett landsting. Jag hoppas att det inte finns någon halt av sanning i ryktet

Inga kommentarer: