fredag 23 april 2010

Ta upp kampen mot kemikalier

Vi talar för tyst om det hot mot hälsa och miljö, som kemikalier står för. Kanske beror det främst på att vi inte vet tillräckligt mycket om hotet. Tänk om de flesta fick klart för sig att vi årligen tillför kretsloppet 30 miljarder kg miljö- och hälsofarliga ämnen. Då skulle vi få en reaktion. Utöver att vi använder miljö- och hälsofarliga ämnen finns också brandfarliga.
Men testar man inte i samband med att kemikalier används i produkter. Nej, bara ett fåtal förhandsprövas. Inom EU har man i fråga om beslut tagit steg framåt genom det som benämns REACH och som innebär, i korthet, att alla kemikalier ska registreras, utvärderas och ibland godkännas. Där är vi långt ifrån i praktiken och kravet gäller bara stora mängder.
Många farliga ämnen finns i vårt blod, i vår urin och i bröstmjölk. När man i vårt landsting tog prover på 15 personer (år 2007) visade alla att man hade tungmetaller och nästan alla hade mjukgörare och syntetiska mysker. Triklosan och bisfenol-A fann man också.
Det behövs åtgärder och politisk styrning som fortsättning på REACH. Kemikaliehotet är överhängande, inte minst med tanke på att 90% av de ämnen, som används är kunskapen liten eller obefintlig. Dessutom vet vi inte heller var ämnena förekommer.
Politiska beslut, javisst, men vi alla måste ställa krav nät vi inhandlar. Förutsättningen för att detta ska bli verklighet är ökad kunskap. Som vanligt, vill jag påstå. Men vem tar ansvar för kunskapsspridningen?

Inga kommentarer: