måndag 19 september 2011

Vad gör EU för att få Dawit Isaak frii

Journalisten Dawit Isaac, sitter fängslad i Eritrea. Hans brott är att han kritiserat dess regering. Efter det att 11 journalister fängslats hösten 2001 ställde jag frågor i riksdagen om vad svenska regeringen gör för att få Dawit Isaac frigiven. Jag deltog i demonstration i Stockholm.
Dawit Isaac har varit ansvarig utgivare för en av Eritreas fristående tidningar och har i bl.a. denna kritiserat presidentens enpartistyre. Alla fria tidningar i Eritrea har förbjudits och stängts. Dawits fru fick träffa Dawit de första månaderna. Sedan har det varit nästan helt stängt. Är Dawit utsatt för daglig tortyr? Ja, mycket tyder på det. Lever Dawit? Tystnaden och viss knapphändig information om förhållandena i eritreanska fängelser tyder på att han utsatts för tortyr. Någon rättegång har Dawit aldrig fått. Vilket är hans brott?
När mänskliga rättigheter kränks för svenska medborgare ska alla ha lika och helhjärtat stöd.
Vilka påtryckningar utövas mot den eritreanska regimen? Mer än vad som synes ske borde kunna ske. Ska vi fortsätta att ge stöd till denna regim? Jo, jag vet. Folket ska inte straffas för att man har en vidrig regim. Men vi har ju inte ens garantier för att stödet går till folket.
Och, vad pågår inom EU för att få Dawit fri?
Skicka en kommentar