fredag 16 september 2011

Vårdcentraler ges bort

"Vårdcentraler ges bort gratis" är en rubrik i dagens UNT. Förutom det språkligt tveksamma i rubriken kan man inte låta bli att reagera. Det språkliga handlar om att om man ger bort så är det väl gratis. Tautologi kallas felet.
Carema anses ha utvecklat verksamheten vid tre vårdcentraler och när man nu väljer att avyttra dem blir det inte, som brukligt, en försäljning, utan man låter Carema ta över gratis. Men det är detta som blir konstigt för mig. En av anledningarna till att man har andra utförare än landstinget är ju dels att pressa kostnaderna, dels att få genom konkurrens en utveckling. Ska man då ersätta ytterligare för att man fick det som var meningen att man skulle få? Kanske klarnar detta för mig så småningom, men känns just nu ologiskt.
Och vad säger konkurrenten styrelsen för landstingsdrivna vårdcentraler?

Språkpolisen: UNT skriver: "....i stället för att både gå till honom och till brandkåren i Knivsta." Språkpolisen påpekar att det finns två riktiga alternativ. 1. "....i stället för att både gå till honom och gå till brandkåren i Knivsta." 2. "....i stället för att gå till både honom och brandkåren i Knivsta." Språkpolisen tillägger att felet inte förefaller medvetet utan ska ses som en konsekvens av brister i utbildningen
Skicka en kommentar