fredag 30 oktober 2015

Selimovic om Belarus





Han har rivstartat, han Jasenko. Hittills bra ståndpunkter. Men få se nu, hur är det med NATO-frågan?
Den dag han uttrycker tveksamhet till medlemskap blir jag ett fan

Selimovic (FP) Luckra inte upp sanktionerna mot Belarus

Pressmeddelande från Folkpartiet Liberalerna i Europaparlamentet
Den 11 oktober 2015 hölls ett val i Belarus, som enligt internationella valövervakare var ytterst odemokratiskt och som bojkottades av ledande oppositionella politiker. Detta kan knappast komma som en överraskning för någon. Ändå gjorde höga EU-diplomater gällande, redan före valet, att EU:s sanktioner mot president Lukasjenko och hans regim skulle komma att luckras upp från den 31 oktober, vilket också kommer att ske. Som skäl för utrikesministrarnas beslut har angetts att några politiska fångar har frigivits och att Belarus stått värd för ett fredssamtal om Ukraina tidigare i år.
Jasenko Selimovic, Europaparlamentariker (FP), har därför idag frågat EU-kommissionen om den verkligen håller med EU:s utrikesministrar om att detta är tillräckligt för att luckra upp sanktionerna mot president Lukasjenko och personer i hans närhet, som gjort sig skyldiga till allvarliga brott mot de mänskliga rättigheterna. Han undrar också vilka signaler som EU-kommissionen tror att detta sänder till Vladimir Putin och andra auktoritära ledare i vår omvärld.
- Eftersom utrikesminister Margot Wallström (S) hävdar att "det råder samsyn bland EU:s medlemsstater om att göra lättnader i sanktionerna" mot Belarus, vill jag verkligen veta hur EU-kommissionen ställer sig till detta. Någon måste väl ändå stå upp för mänskliga rättigheter idag, menar Selimovic (FP)
- Den svenska regeringens förhoppning om "fortsatta demokratiska steg" i Belarus framstår som något obegriplig. President Lukasjenko har total kontroll över sina medborgare, och de som protesterar mot hans fula spel utsätter sig för livsfara. Vilka steg är det då som regeringen förväntar sig?

Inga kommentarer: