onsdag 25 november 2015

I går: håll blockgränsen, i dag: markera självständighet


Johan Enfeldt, L-politiker i Uppsala län har i en artikel hävdat nödvändigheten av att upphäva blockpolitiken. Det är inte svårt att hålla med. Jag har i flera års tid försökt visa att tanken bakom blockpolitik är inte bara feltänkt utan är också en inskränkning av demokratin, enär väljarna ges bilden av flera partier, men en politik.
Nu börjar det hos Liberalerna vara inne att resonera om självständighet, och plötsligt tycker de tidigare alliansfrälsta folkpartisterna att nu är tiden för allians över, ett tyckande, som för kort tid sedan var farligt för karriären
Johans artikel:
"I oktober 2014, fortfarande några månader före regeringskris och decemberöverenskommelse samlades partierna för att analysera valet och möjliga handlingsalternativ.
Signalen till kommunpolitikerna från Folkpartiets ledning var tydlig: Håll blockgränsen. Styr hellre i minoritet än samarbeta med de rödgröna. Kanske lät det likadant i andra partier, för det gav effekt. Antalet minoritetsstyren fördubblades. En fjärdedel, hela 75, av landets 290 kommuner, styrs nu i minoritet av antingen Allianseneller de rödgröna. I 75 kommuner har det varit viktigare att hålla blockgränsen än att skapa en majoritetskoalition."
Skicka en kommentar