fredag 14 oktober 2016

Intressant från EU-nämnden


Klimatminister Isabella Lövin (MP) var upprörd i EU-nämndens möte på fredagen sedan de borgerliga partierna krävt att Sverige ska arbeta hårdare för att andra EU-länder ska minska sina koldioxidutsläpp.
Först efter att mötet ajournerats kunde regeringen och allianspartierna enas om en kompromiss. Även i en skrivning om svenskt självbestämmande över skog tvingades Lövin backa.
– I dag har vi räddat svensk skog. Sverige behåller självbestämmandet, säger Annika Karlsson (M), ledamot i EU-nämnden.
Hon syftar på en skrivning som handlar om att EU skulle kunna få makt över hur mycket skog som ska få avverkas i Sverige. Nu ställde sig de fyra borgerliga partierna och även Sverigedemokraterna bakom en skrivning att Sverige ”inte kan acceptera en förordning där nationellt självbestämmande över skogsfrågor på något sätt äventyras”.
ANNONS:– Det är inte bara en lek med ord. Det är viktigt på riktigt, säger Annika Karlsson.
Men Isabella Lövin tonar ner betydelsen för skogen av den nya formuleringen som regeringen accepterat. Den svenska skogen har inte räddats av detta, anser hon.
– Det är en väldigt överdriven ståndpunkt. Vi har haft en väldigt klar ståndpunkt att skogen är en nationell angelägenhet, säger Isabella Lövin.
Flera ledamöter som var med på fredagens utdragna EU-nämndsmöte – det pågick i nästan fyra och en halv timme – berättar för DN att Lövin blev mycket upprörd när de borgerliga krävde skarpare skrivningar om att andra EU-länder än Sverige ska ta sitt ansvar och minska koldioxidutsläppen.
– Jag var lite förvånad över att det rådde något missförstånd om hur vi kunde driva ståndpunkter i EU-kretsen som faktiskt hade kunnat äventyra Sveriges starka ställning, säger klimatministern.
Efter att mötet ajournerats gick de borgerliga med på en kompromisskrivning. Men SD, som i torsdags som enda riksdagsparti röstade nej till Parisavtalet, röstade i stället på det ursprungligen moderata motförslaget.
– Hon var väldigt irriterad på alliansen. Jag kan förstå det, för hade man gått på alliansens linje hade Sverige på EU-nivå hamnat i samma ringhörna som länder som vill släppa ut mer som till exempel Polen, säger Martin Kinnunen (SD), ledamot i EU-utskottet

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida