söndag 31 januari 2010

Allianser medger inte profilering

Det är inte ofta jag finner anledning att instämma i ett resonemang av vänsterpartiledaren. Han återkommer nu, sedan opinionssiffrorna börjat sjunkit kraftigt, till resonemanget om alliansbildningar. Skillnaderna mellan partierna måste i ett val redovisas för väljarna. Vårt system förutsätter detta.
Jo, så är det ju. Vem kan tycka någonting annat.
Man kan tycka annat om det primära är att nå makten. Men att nå makten är väl en strävan, som förutsätts i vårt system. Att nå makten för att genomföra den politik man vill ska få genomslag är partiernas uppgift, men att först sudda ut sin profil i det enda syftet att nå makten är inte demokratiskt.
I den här valrörelsen kommer vi att få uppleva ett mellanting. De två alliansernas partier kommer att hävda att man är överens om grunderna i politiken och samtidigt kommer man att medge de sma att då och då sticka ut i väl utvalda frågor. Respektive allians kommer att göra allt för att visa att den andra uppvisar en oenighet, som omöjliggör regeringsbildning.
Regeringsduglighet handlar ju om även personer. Den så kallade rödgröna alliansen har inte de personer, som ger intryck av att kunna uppfylla relativt lågt ställda krav på bra ledarskap.

Inga kommentarer: