torsdag 24 mars 2011

Kärnkraften
Kärnkraftskatastrofen i Japan kan inte användas som argument för avskaffande av kärnkraften, hävdar en del. En jordbävning och en tsunami likt de i Japan kan inte inträffa här. Nej, den sannolikheten är nog liten. Men tänk om annat kan inträffa. I dag hör vi om att incidenten vid Forsmarks kärnkraftverk 2006 var nära att skapa en härdsmälta. Vilka slutsatser ska dras av detta? Jo, nu säger man: vi har dragit lärdom av det inträffade.
En slutsats som dragits från kärnkraftsindustrins sida är att tveka om det vettiga i att satsa på att bygga nya verk. Den signalen måste få regering och riksdag att ta tydliga initiativ för satsning på förnybara energikällor. Eller kommer en del politiker att fortsätta att tala för mer kärnkraft allt medan ingen vill bygga?

Naturreservat
Det finns ett förslag om att inrätta ett naturreservat längs södra delen av Fyrisån. Området ses som en av de mest värdefulla landskapstyperna i närheten av Uppsala. Nu finns, som vanligt, motståndare, som befarar att man förhindrar framtida exploateringar. Men vanu?, tänker jag. Jag minns när vi i kommunen slog fast att riktigt värdefull natur måste skyddas. Vi var nära att ansöka om att få bilda nationalstadspark, men några sa då att man då lägger en död hand över området. Vad jag nu vill höra i debatten är om man ska hålla området vid liv eller lägga en död hand över det genom att bebygga det.

Grattis Uppsala
Våra två universitet har hög rankning bland landets lärosäten

Våld som metod
När president Bush angrep det irakiska folket applåderade de främsta partiledarna i Sverige. Man sa att just den här gången är våldet nödvändigt. Nödvändigt för att få bort en diktator. Vi vet nu hur barockt kriget var.
Men nu är våldet nödvändigt för att skydda en befolkning. Vi får väl se. Om skyddet för en del blir dödande våld för andra, vad var meningen då? Åtgärderna med att frysa tillgångar för diktatorn gör nog mer ont för honom än dödande av egna medborgare.

Lyckad föreläsningMin föreläsning om politisk styrning och bristen på sådan i tisdags kväll blev mycket lyckad.
Skicka en kommentar