onsdag 7 mars 2012

Ensamt Moderaterna kan bli starkt

"Bara samarbete vinner inga val", skriver UNT:s ledare i dag. Är det verkligen så? Var det inte enigheten, som gav valseger både 2006 och 2010? Jag talade med många personer, som inte såg tydliga skillnader mellan allianspartierna. Det som avvek var Folkpartiet och skolpolitiken. Utöver det såg många Centern som Alliansens miljöröst. Centern lever på gamla meriter, för något miljöparti är det knappast längre, och det var länge sen.
Alliansens fyra partiledare åkte landet runt och förklarade att partierna var eniga om det mesta. För tre av partierna eventuella profiler utsuddade. Politiken blev Moderaternas.
Hur kommer det sig att partier ställer upp på detta? Jo, man gav svaret. Makten är det viktigaste. Utan att sitta vid makten kan man inte påverka, sa någon. Men fundera lite över detta. Vad påverkar man i en konstellation där man släppt sin ideologi? Kanske är det så att bevarad och tydliggjord profil i opposition kan få större genomslag.
Jo, jag vet. Samarbete behöver inte betyda utslätade profiler. Men i en allians med ett stort parti och tre nära gränsen för att åka ur riksda´n blir det en realitet. Moderaternas strategi torde vara att låtsas som om man bryr sig om de övriga, men man siktar på att bli mer och mer ensam och starkare och starkare. För ett ännu nyare Moderaterna kan ju i en situation efter kommande val Miljöpartiet vara en naturlig allianspartner.

Skicka en kommentar