torsdag 27 november 2014

Sverige bör ta ledningen

Det brinner i Ukraina, i mellanöstern i Syrien och flera andra områden. Tror någon att dessa konflikter kan lösas med vapen. Erfarenheten visar att våld föder våld.
Visst ska Sverige ha ett försvar, men man måste börja tala om hur fred kan skapas. Men aldrig sker det bland våra ledande politiker. Nedanstående är ett citat av en partiledare. Nog borde här funnits plats för en mening om att Sverige bör ta ledningen i en global fredsrörelse

"Sveriges säkerhetspolitiska läge har försämrats. Rysslands agerande i Ukraina visar att situationen är mycket allvarlig. Sverige har nyligen haft den allvarligaste kränkningen av svenskt luftrum på decennier från rysk sida. Bara för några veckor sedan befann sig en ubåt på svenskt vatten. Våra grannländer har upplevt incidenter med ryskt stridsflyg och vi hör hotfulla ryska uttalanden mot de baltiska staterna. Detta måste få konsekvenser för svenskt försvar; Sveriges försvarsförmåga måste öka. 

Sveriges säkerhet ska stå i centrum. Vi behöver bland annat permanent närvaro på Gotland, modernt kustförsvar och ett uppgraderat luftvärn. 

Minst lika viktigt är att Sverige blir medlem i Nato. För oss liberaler är det självklart att demokratin skyddas bäst i allians med andra demokratiska stater.  

Jag har idag tillsammans med Folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman tagit initiativ till att Försvarsberedningen kallas in igen för att se över Sveriges försvarsförmåga."


                  

Skicka en kommentar