söndag 17 maj 2015

SD;s framgångar, övriga partiers ansvar

Färsk opinionsundersökning från SIFO i dag. Kom några överraskningar? Ja, nog är väl Socialdemokraternas fortsatta tillbakagång något, som får en del att höja på ögonbrynen, medan andra säkert tycker att den är logisk. Regeringen har svårt att hålla vallöften och att åstadkomma besked om vad man vill med Sverige.
Något som är en verklig överraskning är dock Sverigedemokraternas fortsatta framgångar, inte politiskt men opinionsmässigt. Ett parti präglat av konflikter och skandaler. Övriga partier bara beklagar och saknar både förklaringar och motdrag.
Visst har partierna misslyckats. Partierna har inte fullgjort sin roll som opinionsbildare. Det mesta går ut på att "hitta frågor", som ökar opinionssiffran. Visst är stora örat en del av partiernas verktyg, men lika viktig är megafonen. Partierna ska lyssna på medborgarnas åsikter, men man ska också påverka opinionen. Man ska förklara för oss medborgare vilket Sverige man vill forma, förklara sin ideologi, från vilken man inte viker oberoende av vad lyssnandet ger.
Om nu Sverigedemokraternas framgångar beror på falska föreställningar och kunskapsbrist är det väl detta partierna ska ta fasta på. Men varför gör man inte det. Man går inte längre än att ibland uttala: "Vi har olika människosyn". Exemplen på vad exkludering lätt leder till är många i historien. Använd kunskap och erfarenheter.
Sverigedemokraternas framgångar beror till stor del på övriga partiers tillkortakommanden

Skicka en kommentar