onsdag 27 april 2016

Man har i EU diskuterat väsentligheterVisst blir man lite glad när man ser att politikerna i EU ägnat sig åt väsentligheter. Nu har man alltså diskuterat. Jag väntar på nästa steg; handling och beslut

logotyp: Sveriges riksdag
22 april 2016

Aktuellt

Radikalisering och antisemitism debatterades av svenska ledamöter i Europarådets parlamentariska församling

Den 18–22 april ägde årets andra session i Europarådets parlamentariska församling, PACE, rum i Strasbourg. Svenska ledamöter deltog aktivt i debatterna. Överst på agendan stod migration och kampen mot terrorism med fokus på överenskommelsen mellan EU och Turkiet respektive attentaten i Bryssel.
På temat migration antogs tre resolutioner. Mest debatt skapade en resolution om överenskommelsen mellan EU och Turkiet som antogs med knapp marginal. Överenskommelsen stod även i fokus i ett anförande av Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu. En svensk ledamot ställde en fråga om situationen för media och behandlingen av kurder i Turkiet och hur bristen på demokrati var förenlig med turkiska ambitioner att bli medlem i EU.

Åtgärder för att motverka radikalisering

Kampen mot terrorism behandlades i tre debatter med fokus på bland annat radikaliseringen av barn samt attentaten i Bryssel. I församlingen betonades vikten av att bedriva kampen mot terrorism utan att äventyra Europarådets värderingar. En svensk ledamot lyfte fram behovet av förebyggande åtgärder för att motverka radikalisering och vikten av att skilja mellan religiösa samfund som ställer sig bakom en tolerant version av islam och de som propagerar för hat.
I en debatt om åtgärder mot anti-semitism informerade svenska ledamöter om ökningen av anti-semitism i Sverige och lyfte särskilt fram situationen i Malmö. Vikten av att arbeta mot fördomar mot judar men också mot andra utsatta grupper betonades.
Panamadokumenten avhandlades i en så kallad aktuell debatt. Flera i församlingen var överens om att avslöjandena bara var toppen på ett isberg och uppmanade till utökat internationellt samarbete.

Fallet Savchenko lyftes

Bulgariens utrikesminister Daniel Mitov deltog i egenskap av ordförande i ministerkommittén och fick besvara en fråga från en svensk ledamot om vad som görs för att driva fallet med den i Ryssland fängslade ukrainska parlamentsledamoten Nadiya Savchenko framåt.
Bland inbjudna talare märktes, utöver Turkiets premiärminister, också EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Georgiens premiärminister Giorgi Kvirikashvili
Skicka en kommentar