fredag 23 november 2012

Orkar vi inte minska energiåtgången

Energipolitiken är snårig och svår att förstå. Alla talar om hållbarhet och förnybarhet. Några av dom som gör det talar om även att, till exempel, bryta ännu mer uran. Det är här det blir konstigt för mig. Uran är väl inte förnybart. Och dessutom är det väl inte hållbart att använda uran i energiproduktion, som skapar stora risker.

Jag läser varje dag om vilken potential alternativ energiproduktion har. Vindkraften kan ge tre gånger, minst, så mycket som i dag, solkraften har knappt börjat utnyttjas, vågkraften likaså.
Och så har vi det här med energikonsumtionen. Hur mycket anstränger sig var och en av oss? Hur många av oss är beredda att sänka inomhustemperaturen någon grad och ta på sig varma sockor och en varm tröja.
Har vi inte apparater på stand by-läge. De drar massor av ström även när de inte är igång. Vi kör igång disk- och tvättmaskin halvfulla.
Ofta ställer man in varm mat i kylen och ökar energikonsumtionen. När man tinar upp mat kan man lämpligen göra det i kylen, som då får hjälp med kylningen. Och så har vi konflikten mellan mysbehovet som gör att vi har lampor tända i hela huset och sparmöjligheterna
Nog går det att minska energiåtgången
Skicka en kommentar