söndag 9 december 2012

Jakten, vargen, livskvaliteten


 Ofta vittnas om vilken betydelse jakten har för livskvaliteten för många människor. Vi måste när vi fattar politiska beslut visa förståelse för de värdena.

Den skandinaviska vargstammen är liten, men den orsakar i vissa fall stora problem.  ” Låt folket bestämma” och med detta menar man ” Låt en byråkrat på länsstyrelsen bestämma”. 

Norsk bondekooperation föreslog en gång att Norge skulle skydda järven, Sverige skulle skydda björnen och Finland skulle freda vargen och i övrigt skulle länderna jaga rovdjur fritt. Det skall vara tvärt om. Vi skall alla ta vårt ansvar för naturen och för den biologiska mångfalden, var och en på sin ort.

Rovdjursutredningen föreslog att en enskild djurägare skall kunna skjuta varg vid direkt angrepp. Riksdagens beslut innebär emellertid att skyddsjakt på varg får ske endast efter särskilt tillstånd från Naturvårdsverket. Varför detta?  Jo, vargstammens storlek tillåter inte experiment. Tillstånd måste krävas på all jakt på varg, eftersom stammen är liten. Den är ett riksintresse.

4 kommentarer:

Dag Lindgren sa...

Det är nu tillåtet att skjuta varg vid direkt angrepp mot tamdjur. Detta gör dock lite för att reducera olägenheterna med varg. Det bästa sättet att reducera dem är att inte ha fler vargar än som behövs för en uthållig stam, men tyvärr så finns betydande oenighet om vad detta innebär. Naturvårdsverket har kommit med ett förslag som jag tycker är ren felräkning. Alla utanför naturvårdsverket håller nog med om att det är felräkning men därmed har det inte lösts hur många som behövs.

Harald i Uppsala sa...

När det gäller ekologisk hållbarhet kan vi inte ta oss rätten att chansa. Vi måste lita på forskarna. Dom säger att det exakta antalet kan knappast anges men torde röra sig om fyra till fem hundra individer

Kolar´n sa...

Är vargen ett riksintresse? Är den av globalt intresse? Eller kanske till och med av intresse på regional nivå? Våra fäbodar, hotade lantraser, och samekulturen...kan de offras i vargens namn?
http://michaelericson.wordpress.com/2012/11/27/hotad-eller-inte-det-ar-fragan/

antonerikson sa...

Att aningslöst tro på forskare: http://www.jaktojagare.se/se/comments.php?id=524737&context=7950#c5 Det bör ingen med förmåga att tänka själv göra.