lördag 11 maj 2013

Mer från riksda´n

Svenska redare ska kunna få tillstånd för beväpnad bevakning ombord på fartyg som riskerar att utsättas för piratangrepp. Syftet är att göra det möjligt att skydda fartyget, besättningen, passagerarna och lasten mot angrepp av utomstående personer. Tillståndet innebär att säkerhetspersonalen har rätt att inneha vissa slag av skjutvapen och ammunition ombord. Förslaget är i linje med rekommendationerna från Internationella sjöfartsorganisationen, IMO.
Sjöröveriet har ökat under det senaste decenniet, från att tidigare ha utgjort ett relativt begränsat problem. Det finns dock inte något känt exempel på att pirater har lyckats ta sig ombord på ett fartyg som haft beväpnad säkerhetspersonal. Riksdagen betonar samtidigt att det är viktigt att undvika att beväpnade säkerhetsstyrkor leder till en upptrappning av våldet vid ett eventuellt piratangrepp
Riksdagen sa nej till motioner från allmänna motionstiden 2012 om järnvägar och kollektivtrafik. Skälet är bland annat att det redan pågår arbete i de frågor som motionerna tar upp. Riksdagen pekar bland annat på att det inom Regeringskansliet pågår beredning med att tillsätta en utredning om järnvägssystemets organisation.
Motionerna handlar om samhällsuppdrag och ekonomiska mål för SJ, järnvägstrafikens reglering, europeisk järnvägssamordning, ansvar för järnvägsstationer och resenärsfrågor. Andra motioner handlar om upprivning av kollektivtrafiklagen, utvärdering av kollektivtrafiklagen, pris och kvalitet i kollektivtrafiken, nya kollektivtrafiksystem, färdtjänst och tillgänglig kollektivtrafik för personer med funktionsnedsättning, Arlandabanan och Gotlandstrafiken.


Riksdagen anser att EU:s nya regler om svavelutsläpp från fartyg bör införas på ett sätt som blir så kostnadseffektivt som möjligt för sjöfarten och exportföretagen. Regeringen bör därför främja bränslen med låg svavelhalt som flytande naturgas och kostnadseffektiva metoder för avgasrening för fartyg. Riksdagen gjorde ett tillkännagivande till regeringen om detta.
EU-kommissionen har tidigare lämnat ett förslag om att fartygsbränsle som används i Nordsjön och Östersjön från och med 2015 ska få ha en svavelhalt på högst 0,1 viktprocent. Inom resten av EU ska gränsen vara 3,5 viktprocent. I ett senare skede ska den tillåtna svavelhalten sänkas till 0,5 viktprocent inom hela EU. Riksdagen ser en risk för att olika regler i olika delar av EU kan öka kostnaderna och göra det svårare för svenska rederier och svensk exportindustri att konkurrera med andra länder. Tillkännagivandet grundar sig på en S-motion. Riksdagen sa nej övriga motioner om sjöfartsfrågor från allmänna motionstiden 2012.
Riksdagen sa ja till regeringens förslag om nya regler för sjöfartsskyddet. Transportstyrelsen ska kunna erkänna vissa organisationer som så kallade sjöfartsskyddsorganisationer och överlåta vissa tillsynsuppgifter till dem. Svenska rederier ska själva kunna välja vem som ska sköta tillsynen hos dem, vilket kan göra att tillsynskostnader minskar. De nya reglerna ska gälla från den 1 juli 2013.

 

Inga kommentarer: