lördag 11 maj 2013

Positiva energinyheter

Här är nyheter, som jag återger, eftersom dom inger hopp.
Alliansen vill bygga sol- och vindkraftverk ovanpå sjukhusen. De utreder dessutom möjlighet att äga egen vindkraft

Både Acreo och Chalmers är med i det nya europeiska, tvärvetenskapliga konsortiet Remanence som ska hitta metoder att återvinna sällsynta jordartsmetaller ur kasserat elektronikskrot. Fokus ligger på neodym som används i hårddiskar, högtalare, mobiltelefoner, elmotorer och generatorer samt i vissa vindkraftverk.


Den 20 maj börjar världens första industriellt utvecklade laddbuss rulla på Göteborgs gator. Bussen ingår i demoprojektet Hyper Bus - ett koncept som bland annat innebär att bussen kan köra upp till sju kilometer på enbart el och laddas upp vid ändhållplatsen på ett par minuter. Bränsleförbrukning och koldioxidutsläpp kommer att sänkas med 75-80 procent jämfört med dagens dieselbussar. – Att bussen kan tanka el från nätet och att elen produceras med lokal vindkraft ger en hållbar och långsiktig lösning, säger Lars Bern på Business Region Göteborg, som projektleder satsningen.

Månadens E-Prizevinnare Åke Koinberg har gått varsamt tillväga för att minska elvärmekostnaderna i sin gamla villa. Idag tryggar han huvuddelen av förbrukningen med vindkraftsandelar, en investering som gagnat både hushållskassan och miljön.
Skicka en kommentar