– Utsikterna för ett fjärde förlustval under Jan Björklunds ledning är överhängande. Väljarkåren har markerat att vår trovärdighet som självständigt socialliberalt parti blivit underminerad. Ändå håller Björklund fast vid den moderata fotbojan, anser Jörgen Kjeldgård och Terry Carlbom, folkpartister från Knivsta.
FP i Knivsta är fortfarande uppdelat i två olika föreningar på grund av osämja mellan medlemmarna. Det är den kommunförening som heter Folkpartiet liberalerna Knivsta som nu gör ett utspel inför valet.
De är också oroliga över att FP i Uppsala län kanske kommer att använda samma valsedel som vid septembervalet.
– En ny lista bör utformas, en lista som ska utgå ifrån personkryssen som olika personer fick i september, säger Jörgen Kjeldgård.
Malin Sjöberg Högrell, ordförande för länsförbundet, svarar att något beslut om valsedeln inte är fattat än, men att hon tror att valsedeln kommer att revideras något utifrån förra valets personkryss.
– Vi ska ha ett extra förbundsmöte på onsdag dit alla länets medlemmar är kallade och välkomna. Vårt förslag är att följa partistyrelsens riktlinjer om att inte ta fram en ny valsedel eftersom vi har ont om tid. Vi vill fokusera på en valrörelse och inte på den interna valprocessen som brukar ta flera månader.
Förstår du deras krav om personkryssen?
– Jag ser inte det som ett krav, utan som deras sätt att se på det. Först efter onsdag kommer vi veta vad beslutet blir, säger Malin Sjöberg Högrell som påpekar att Uppsala läns FP-förbund inte kräver att Jan Björklund ska avgå, men att det är allmänt känt inom partiet att det finns fler som vill att FP nu ska lyfta fram de socialliberala värderingarna lite mer."

Socialliberalerna i Knivsta är nog inte ensamma om att anse att något radikalt måste göras. Partiledarbyte före valet är väl inte realistiskt. Däremot är realistiskt och nödvändigt att kasta loss från Alliansbindningen. Detta kommer våra företrädare på olika nivåer plädera för, men först efter att partiledningen ändat kurs, allt för att inte äventyra sin karriär.