onsdag 13 april 2011

Reflektioner 13 april

Jag gillar programmet Ring P1. Funderar dock på förhållandet att vissa inlägg kan innehålla felaktigheter, som programledaren inte alltid har kunskap för att kunna rätta till. Någon ringde nyss och sa att eftersom hon har juridisk (inte juristisk, som programledaren sa)utbildning får hon inte bli nämndeman. Sådana generella regler finns inte. Dock kan det vara en riktlinje inom hennes parti på den orten. I så fall en riktlinje, som jag inte har förståelse för.
"Centerpartistisk rotlöshet" skriver UNT:s ledare i dag. Vem är höger och vem är vänster inom dagens Centerpartiet? Vem är socialliberal och vem är liberal? Just nu ser jag Centern som ett parti, som leker med begrepp och letar efter substans. Man har lämnat natur- och miljöengagemanget, man har ingen politik för levande landsbygd, man profilerar sig inte i en kamp för våra mest utsatta. Nog är ledarrubriken relevant.
En socialdemokratisk debattartikel, i söndags, tar upp förslaget om en försöksverksamhet med äldrevårdscentral. Man tar upp den viktiga aspekten av förebyggande insatsers betydelse för inte bara individens välbefinnande utan också för den offentliga ekonomin. Typiskt är dock att den politiska diskussionen handlar så mycket om form och så lite om innehåll. Landstingets majoritet vill vänta med att ta ställning i avvaktan på effekter av andra åtgärder. Det borde vara enkelt att enas kring tydliga besked till professionen om hälsoundersökningar för äldre och om att i kommunernas äldrepolitik ska finnas medicinsk sakkunskap i fråga om demenssjukdomar. Bristerna härvid är stora. I den situationen väljer en sida att tala om "centraler" och den andra om att vänta. När ska landstingspolitiker börja förstå vilken eras politiska uppgift är?
Kärnkraftsolyckan i Fukushima är den värsta i historien. Den får konsekvenser för generationer framåt. Då säger en del svenska politiker: vi ska bygga ut vår kärnkraft.
För övrigt: Nu ligger FP på 12,5%; av alliansens 50,3
Skicka en kommentar