onsdag 18 september 2013

Bertil Ohlins gata

Äntligen. En av de största politiker Sverige har haft fick sitt namn på en gata i dag. I nedanstående pressmeddelande sägs att Ohlin var grundare av den moderna liberalismen. Det är för mig en ny etikett. Varför inte skriva vad det handlar om, nämligen socialliberalismen. Det finns i partiet något slags motstånd mot att tala om socialliberalism. "Vi liberaler heter det för det mesta".

 

Bertil Ohlins gata invigd


I samband med 2013 års Ohlinföreläsning fick gatan som vetter mot den nya ingången till Handelshögskolan namnet Bertil Ohlins gata. Gatan invigdes av skolborgarrådet Lotta Edholm (FP).
– Bertil Ohlin lade grunden till den moderna svenska liberalismen, som förenar tron på marknadsekonomin med ett starkt socialt engagemang. Hans betydelse för svensk politik sträcker sig långt utanför Folkpartiet. Det är glädjande att Stockholms stad nu hedrar hans minne på det här sättet, säger Lotta Edholm (FP), skolborgarråd och gruppledare.
– Bertil Ohlin kunde som få andra förena en livsbana som både statsman och forskare. Det känns därför särskilt passande att Bertil Ohlin hedras med en gata vid Handelshögskolan, där han hade sin civila gärning. Som nationalekonom visade Bertil Ohlin på kraften i frihandel mellan länder med olika förutsättningar. Att han 1977 mottog Nobelpriset i ekonomi var ett erkännande av det genomslag hans forskning fått världen över, säger Lotta Edholm (FP).
Skicka en kommentar