lördag 9 november 2013

S försöker bryta upp blockpolitiken

"S ger besked i regeringsfrågan. Vi går till val på ett eget valmanifest, men vi är beredda att samarbeta brett." Debattartikeln, ur vilken citatet är hämtat, har väckt liv i den ganska fattiga inrikespolitiska debatten. Omdömena varierar kraftigt. Snömos och orealistiskt är två beskrivningar.

Vad är konstigt i Socialdemokraternas utspel, om det nu ska betecknas som ett utspel? Ett utspel har något oväntat i innehållet. Men det här var väl ändå väntat. Det är ju detta Löfvén sagt under ganska lång tid.
Vårt politiska system bygger på att partier går till val med så tydlig profilering av sin politik som möjligt. Regeringsfrågan klaras ut efter valet där styrkeförhållandena är en viktig faktor när en koalitions politik ska läggas fast. Men då handlar det om politikens innehåll, om ideologi.
Men om politikens innehåll är av mindre betydelse än statsrådsposter kan alliansbildning före val vara framgångsrik; en alliansbildning, som beskriver en önskad koalition. Detta beskrivs i artikeln på bland annat det här sättet:
"Sverige är en representativ demokrati. Väljarna avgör de svenska valen genom att lägga sin röst på det parti de anser representerar deras värderingar bäst. Sedan ska förhandlingar, samarbeten och överenskommelser följa för att göra folkets röst hörd på bästa sätt. Det innebär att partierna gemensamt måste ta ansvar för att mötas i demokratiska samtal."
Jag har svårare för argumentet: "Vi socialdemokrater är ett samarbetsparti". Det är väl i högsta grad allianspartierna, ja så till den grad att tre partier blivit profillösa.
Nej. Löfvén och Jämtin, det är inte för att S är ett samarbetsparti, varom vi sett ganska lite på senare år, som ställningstagandet att inte ingå någon allians, är intellektuellt riktigt, utan att partier ska profilera sig i ett val och regeringens sammansättning avgöras efter valet.

 

Skicka en kommentar