fredag 27 maj 2011

Ny landshövdingebil och Mälardalssamarbetet

Reaktioner har väckts inom länsstyrelsen mot inköpet av ny bil till landshövdingen. Verksamheterna ska minska sina kostnader och en del av personalen tycker bilköpet mot den bakgrunden är upprörande. Nog kan man förstå personalen. Visst kan det dock ligga något i landshövdingens räkneövning med vilken han visat att "investeringen" är lönsam. Men, tänker jag, varför i all sin dar ska han alltid åka bil och med privatchaufför. Jag jämför med kommunalråd, som normalt torde ha minst lika mycket att stå i. För Uppsala kommuns gäller som allmän regel transport med allmänna kommunikationer eller cykel. Dags att avskaffa landshövdingeinstitutionen.

"Vart tankar man en biogasbil i Älvkarleby?" läser jag i dagens UNT. Obegripligt och pinsamt att tidningen ännu inte klarar att inse skillnaden mellan läge och riktning. Och pinsamt för utbildningen av journalisterna.

Jag har varit på Mälartinget i Västerås onsdag till torsdag. Många av dagens viktiga samhällsproblem kräver samarbete för att finna bra lösningar. I 19 år har konstruktionen med Mälardalsrådet funnits. Fortfarande trevar man sig fram. Hur får vi genomslag i kommuner och landsting för eventuella idéer om gemensamma åtgärder? Olöst fråga. Hur förankrar vi idéer hos dels partiet vi representerar dels den medlem (kommun eller landsting) vi representerar? Olöst fråga. Som så ofta är perspektivet felaktigt. Man börjar med att skapa en form och därefter frågar man sig vad man ska fylla formen med. I stället måste vi när vi ser utmaningen ska vi fråga oss i vilken form vi ska komma samman för att på bästa sätt anta utmaningen. Nuvarande konstruktion överlever säkert 20-årsjubiléet nästa år. Men sen .....? Här finns visserligen i dag en arena på vilken en liten grupp personer kan spela, men har den annan betydelse än att skänka glans åt denna lilla grupp. Det är ju inte svårt att, till exempel finna ett tema för att få agera på almedalsarenan i juli månad. Tro inte att jag förordar en nedläggning av detta samarbete, men tro att jag vill radikalt förändra formerna. Aktuellt för oss är att tillsammans finna gemensamma målbilder och åtgärder för vårt vatten. En perfekt fråga för Almedalen. F. Fakir: "Vatten är ett dödligt gift som omger Visby stift." Men finns det ett politiskt intresse?

Inga kommentarer: