tisdag 13 augusti 2013

Diskrimineringsexempel

Folkpartiet redovisade för något år sedan exempel på diskriminering av äldre. Många exempel skulle även i dag kunna tas fram.

"Arvid Carlsson har fått Nobelpriset för sina upptäckter om signalsubstanserna serotonins och dopamins betydelse för sjukdomar som Parkinson och schizofreni. När han gick i pension försvann allt stöd från det medicinska forskningsrådet, trots att han avsåg att fortsätta forska (SRs Vetenskapsradion 26/5-08). Skulle han vara en sämre forskare för att han fyllt 65? Han är inte ensam i forskarvärlden om att bli bedömd utifrån sin ålder. En undersökning av universitetslärarförbundet SULF visar att av 230 pensionerade professorer hade 45 procent sökt forskningsanslag. Nästan alla hade fått avslag. 

Ingemo Brunström, då 80 år, ville i höstas köpa ett mobilabonnemang i telebutiken The Phone House. När hon visade sin legitimation nekades hon att teckna abonnemang (Aftonbladet 10/9-08). Hon fick svaret att hon var för gammal. Först när det uppmärksammades i media erkände företaget att de gjort fel.

 Ett annat fall som rönt en del uppmärksamhet är bostadsrättsföreningen Senioren i Luleå som vägrat sälja bostadsrätter till seniorer över 75 år. Bostadsrättsföreningens ordförande sade i P4 Radio Norrbotten (18/7-07) att ”det här ska inte vara någon vårdcentral, utan bostadsrättsföreningen är till för aktiva människor”."
Skicka en kommentar