söndag 7 maj 2017

DAGENS REFLEKTION 7 maj: Villkor vid upphandlingar


Nu är gränsen mellan egen drift i offentliga sektorn 

och köpta tjänster ännu mer otydlig. 

Fotnot: "Skillnaden från det förra förslaget är att 

bestämmelsen bara ska användas i 

upphandlingar som överstiger en viss beloppsnivå, 

de så kallade tröskelvärdena." Bara ska användas i upphandlingar som

överstiger en viss nivå..." ??? Borde stå: Ska användas bara vid upphandlingar som 

överstiger en viss nivå


Arbetsrättsliga villkor vid upphandling

Finansutskottets betänkande 2016/17:FiU31

Ja till regeringens förslag om upphandling (FiU31)

I upphandlingsprocesser ska myndigheter och enheter i vissa fall ställa krav på arbetstid, lön och semester för leverantörens personal. Riksdagen sa ja till regeringens förslag.
I november 2016 sa riksdagen i stora delar ja till regeringens förslag om nya lagar kring offentlig upphandling. Riksdagen sa dock nej till de delar av förslaget som handlade om att upphandlande myndigheter och enheter ska ställa särskilda arbetsrättsliga villkor. Regeringen har nu lämnat ett nytt förslag.
Det nya regeringsförslaget går ut på att upphandlade myndigheter och enheter i vissa fall ska ställa krav när det gäller arbetstid, lön och semester. Skillnaden från det förra förslaget är att bestämmelsen bara ska användas i upphandlingar som överstiger en viss beloppsnivå, de så kallade tröskelvärdena. Skillnaden är också att bestämmelserna inte ska gälla försäkring, pension och annan ledighet än semester.
Riksdagen tycker att regeringens nya förslag är bra och sa därför ja till förslaget. Riksdagen ändrade dock något i regeringens förslag. Ändringen förtydligar att de nya bestämmelserna ska gälla upphandlingar som påbörjas efter det att bestämmelserna börjat gälla. Lagändringarna träder i kraft den 1 juni 2017

Inga kommentarer: