måndag 23 augusti 2010

Agenda i går

Agenda är tillbaka. I går kväll fick vi lyssna på två kortdebatter, politisk satir och titta på en snutt från en film om soldaters situation i Afganistan.
Debatten mellan Ohly och Björklund om huruvida och när Sverige ska ta hem sina soldater från Afganistan var till skillnad från den mellan Schyman och Åkesson någorlunda diciplinerad. Skillnaderna i åsikter var tydliga. Visst måste ett tillbakadragande ske på ett genomtänkt sätt, när vi nu en gång gått in. Nu förefaller NATO börja omvärdera effekterna av våldslösningar. Vapen som medel i konfliktlösning borrde kunna ersättas av diplomatiska metoder.
Debatten mellan Schyman och Åkesson var ingen debatt. Båda upträdde på ett mot oss tittare nonchalant sätt. Desa politiker ska vi förhindra tar plats i riksda´n.
Som vanligt var Bengt Westerbergs analys intellektuellt redig. Alliansbildningarna har lett till att tilltron till peroner i stället för ideologi blir avgörande för hur vi röstar.
Men nog skulle vi väl vilja få tydligt bekrivet var respektive parti står i olika frågor. Det är nu inte lätt att se vad man i slutna rum kompromissar bort. Anders Wijkmans analys var klockren.
Satiren OK, men roligare har jag sett
Skicka en kommentar