tisdag 24 augusti 2010

Miljödebatt i Uppsala

Visst borde statliga museer ha gratis inträde. UNT har en notis om denna självklara kulturinvetering.
Håkan Holmbergs artikel om kommunismen är mycket läsvärd. Efter att ha läst dn upprepar man sin fråga för sig själv: Hur kan S och MP tänka sig att regera ihop med Vänsterpartiet?
Jag var och lyssnade på en politisk debatt i går kväll. Tema: Miljö. Den största frågan för kvällen var hur och huruvida man vill skydda Årike Fyris. Vissa skillnader kunde man notera. Mest intressant i frågan var vad som inte sas, nämligen vilka delar kan man tänka sig att exploatera för bebyggelse? Alla vill skydda, men vad. Tänk om man hade under början av 1990-talet ansökt om att få bilda Nationalstadspark. En fråga som jag drev då, men inte lyckade samla en majoritet kring. Då hade man nu i lugn och ro, men också skyndamt kunnat agera för att föra in området som ett världsarv. Trafiken var ett annat ämne för kvällen. Den frågan är en tydligare blockskiljande fråga. De rödgröna vill försvåra för biltrafik i centrala Uppsala och därigenom minska miljöbelatningen medan den andra alliansen vill ha god tillg änglighet, men sprida trafiken och därigenom minska miljöbelastningen. Varje gång jag paserar Bäverns gränd sticker det till i mig. Var det nödvändigt att bredda den gatan? Nu diskuterar man om man också ska öppna den för biltrafik.

Ska nu, då utepysslet måste få anstå på grund av regn, fortsätta att skissa på nästa bok, som ska ge tips till blivande politiker och som ska också peka på händelser och förhållanden, som inte lockar, men som går att förhindra.
Skicka en kommentar