DAGENS REFLEKTION 30 oktober: Politiskt ointresse för fredsfrågorna
Vad är det som pågår i vårt samhälle? Kommenterar. Och om media. Har varit politiskt aktiv under ungefär femtio år, varav nio som kommunalråd i Uppsala och fyra som riksdagsledamot. Vårt svenska språk förändras till det sämre. Jag är språkpolis,men tycker om allt möjligt
Allt fler börjar tala om behovet av förbättrad politisk styrning på alla nivåer. Jag har länge hävdat att varje förtroendevald måste genomgå en utbildning.
Ännu en bedrövlighet. Sveriges socialliberala parti tycker att det görs tillräckligt för att avskaffa krigen. Man anser att de ickevåldsmetoder, som finns (om dom nu finns) är tillräckliga.
F örra året var ett år då landstingens ekonomi tillfälligt återhämtade sig, med ett samlat resultat på 3,4 miljarder kronor. I år försämras resultaten på bred front, i 17 av 21 landsting, och SKL:s prognostiserar ett samlat resultat på 0,8 miljarder. Men det blir betydligt värre under kommande år, enligt SKL. Såväl kommunernas som landstingens kostnader förväntas öka snabbare än skatteintäkterna, vilket skapar ett allt större gap mellan behov och resurser. För landstingens del uppstår ett gap på 20 miljarder kronor år 2021.
Ansvaret inför oss medborgare för den offentliga verksamheten åvilar politiker. Jag tror inte det är av okunnighet enskilda politiker antingen skyller på varandra eller skyller på tjänstemän när något inte fungerar som det borde. Jag tror det beror på politikers tillkortakommanden. På att amn inte ägnar sig, i första hand, åt det som är politikernas huvudsakliga uppgifter.
I går kväll sammanträde med Gatu- och samhällsmiljönämnden. Då liksom många gånger tidigare fick jag anledning att reflektera över hur uppdelningen mellan profession och politik bör se ut. Hur ska vi fram mot 2020-talet uttrycka den politiska viljan, hur formulera tydliga politiska beslut inom vilkas ram professionaliteten ska få plats?
Fler män än kvinnor drabbas av hjärtinfarkt men skillnaderna minskar
Uppsnabbat regionstyrelsen 24 oktoberI detta nummer:
325 miljoner plus, men ökade kostnader för inhyrd personal
Region Uppsalas årsprognos är 325 miljoner kronor, vilket ska jämföras med en budget på 200 miljoner kronor. Den positiva avvikelsen mot budget beror främst på en förbättrad prognos för regionstyrelsens finansförvaltning där ökade statsbidrag, framförallt läkemedelsförmånen, utgör den största positiva avvikelsen. På kostnadssidan finns ökade personalkostnader, inhyrning av personal står för den största ökningen jämfört med budget. Jämfört med föregående prognos har Region Uppsala ett försämrat prognostiserat resultat på 25 miljoner kronor.
Det genomsnittliga antalet årsarbetare för perioden januari till och med september är 8 484, vilket är en ökning med 108 årsarbetare vid en jämförelse med samma period föregående år. Det motsvarar en ökning med drygt en procent.
Den totala sjukfrånvaron i förhållande till sammanlagd ordinarie arbetstid har minskat ytterligare och är efter september 5,1 procent.
Kostnaderna för inhyrd personal är 124 miljoner kronor till och med september. Utfallet för samma period föregående år var 74 miljoner kronor. Kostnaderna för inhyrda läkare har ökat jämfört med föregående år, men främst är det kostnaderna för inhyrda sjuksköterskor som ökar. Sjuksköterskor hyrs in framför allt inom den somatiska vården. Inhyrda läkare förekommer inom allmänmedicin, somatisk och psykiatrisk vård.
Nu har Region Uppsala en innovationsstrategi för hälso- och sjukvården
Nu har Region Uppsala en innovationsstrategi för hälso- och sjukvården, den fastställdes av regionstyrelsen på tisdagen.
Här slås bland annat fast att framgångsfaktorer för ett gott förändrings- och förnyelsearbete är att uppmuntra individerna, bygga vidare på egna och andras styrkor, tänka i helheter och system, att samverka gränsöverskridande samt att prova i praktiken och därefter sprida resultaten.
Det är, enligt handlingarna i ärendet, extra viktigt att ha en innovationsstrategi inom hälso- och sjukvården då det är en sektor under snabb förändring där just innovationer kan vara en lösning på framtidens stora utmaningar. Dessutom är hälso- och sjukvården en mycket viktig del av life science-industrins ekosystem, där tillgång till sjukvårdens infrastruktur är en avgörande faktor för en framgångsrik utveckling av produkter och tjänster.
Region Uppsala måste bli bättre på att hantera sina arkiv
Regionstyrelsen fungerar som arkivmyndighet för Region Uppsala och har tagit fram en tillsynsrapport för år 2016 (det rör sig alltså inte om en extern granskning). Vid sitt sammanträde godkände regionstyrelsen tillsynsrapporten – som visar på allvarliga brister.
Enligt rapporten uppfyller inte regionens myndigheter grundläggande krav i arkivlagen och regionens egna arkivregler. Med några få undantag saknas styrdokument om arkivbeskrivning, dokumenthanteringsplan och arkivförteckning. Leveranser till regionarkivet sker oregelbundet eller inte alls. Allmänna handlingar förvaras i flera fall på icke godkänt sätt och otillåten gallring förekommer.
Tillsynsrapporten pekar utifrån denna genomgång ut flera förbättringsområden som Region Uppsala bör ta till sig. Nämnder och styrelser bör exempelvis se till att myndigheten har en väl dimensionerad arkivorganisation med en tydlig rollfördelning. Bland flera andra förslag finns också att regionens myndigheter ska ta fram dokumenthanteringsplaner och arkivbeskrivningar.
Fördelning av FoU-medel
Fördelningen Region Uppsalas riktade FoU-medel för 2018 är nu klar. Regionstyrelsen beslutade att godkänna bedömningsgruppens förslag.
Region Uppsala delar årligen ut särskilda FoU-medel för att finansiera projekt som har patientnära inriktning. För 2018 delas 3,5 miljoner kronor ut. 19 forskningsprojekt får mellan 75 000 kronor och 175 000 kronor (sammanlagt 2 472 000 kronor). Nio utvecklingsprojekt får mellan 74 000 kronor och 80 000 kronor (sammanlagt 709 400 kronor). Resterande medel används för att finansiera det elektroniska ansökningsformuläret, samt som arvode till bedömarna.
Region Uppsala godkänner SKL:s förslag till kunskapsstyrning
Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har tagit fram ett förslag till så kallad sammanhållen struktur för kunskapsstyrning. Detta förslag godkändes nu av regionstyrelsen.
Den sammanhållna strukturen innebär att det inrättas nationella programområden för ett 20-tal sjukdomsområden: exempelvis infektioner, cancer och psykiska sjukdomar. Dessutom inrättas samverkansgrupper av experter inom de områden som berör alla sjukdomar, exempelvis läkemedel och medicinteknik. Syftet med arbetet är att skapa en vård över hela Sverige som är mer kunskapsbaserad, jämlik och resurseffektiv.
Värdskapet för de olika programområdena fördelas mellan regionerna, och landets samtliga regioner och landsting finansierar gemensamt den sammanhållna strukturen. Kostnaden fördelas utifrån befolkningsmängd. För Region Uppsalas vidkommande för det sig om en kostnad på cirka 5,4 miljoner kronor för år 2018.
Anpassning till EU:s dataskyddsförordning kommer att kosta pengar
Region Uppsala har fått yttra sig över Socialdepartementets betänkande Dataskydd inom Socialdepartementets verksamhetsområde – en anpassning till EU:s dataskyddsförordning (SOU 2017:66).
Region Uppsala är i huvudsak positiv till utredningens förslag, men har ett antal synpunkter. En sådan synpunkt är att personer dömda till rättspsykiatrisk vård med förslaget kommer att beröras av både brottsdatalagen och delar av patientdatalagen. Olika lagstiftning kommer att gälla på en och samma avdelning, beroende på om personen är dömd till vård eller inte. Det innebär att lagstiftningen blir svår att tillämpa.
Ett annat påpekande är att det är utredningens bedömning att förslagen inte får några ekonomiska konsekvenser. Region Uppsala påpekar istället att det får stora ekonomiska konsekvenser. Exempelvis måste Region Uppsala då införa ett dataskyddsombud, vilket innebär ökade personalkostnader. Man måste också se över alla avtal och register, och sannolikt måste även många IT-system förändras, med omfattande kostnader som följd.
Fullt utbyggt fyrspår viktigt i RUFS 2050 anser Region Uppsala
Region Uppsala har fått yttra sig över regional utvecklingsplan för Stockholmsregionen, RUFS 2050. Det är Stockholms läns landsting (SLL) som står bakom denna plan, och Region Uppsala instämmer i det mesta av det planen föreslår.
Några påpekanden kommer dock Region Uppsala med. Ett sådant är att såväl SLL som Region Uppsala (och även andra aktörer) måste trycka på hårt för att säkerställa att fyrspåret mellan Uppsala och Stockholm byggs ut i sin helhet, utan fördröjning. Det är först med ett färdigt fyrspår som de stora effekterna kommer: integrering av regiondelarna, bättre matchning på utbildnings- och arbetsmarknaden med mera. Därtill vill Region Uppsala också betona behoven av ytterligare kapacitet på Ostkustbanan, även mellan Arlanda/Märsta och centrala Stockholm.
Exempel på ytterligare synpunkter är att befolkningsutvecklingen och näringslivsutvecklingen talar för att RUFS 2050 bör göra ett ställningstagande om en lokalisering av en framtida Stockholm Nord, där regionaltågen kan göra uppehåll och där det finns goda möjligheter att byta till tvärförbindelser.
Tät dialog med Knivsta kommun efterfrågas
Region Uppsala har även fått yttra sig över Knivsta kommuns Översiktsplan 2035 med utblick mot 2050.
Region Uppsala har redan i våras yttrat sig över ett samrådsförslag av planen, och konstaterar nu att förtydliganden har gjorts av Knivsta kommun. Region Uppsala tycker dock fortfarande att det saknas en koppling till Arlandaregionens strukturplan, och efterlyser nu en tät dialog mellan Knivsta kommun, Uppsala kommun och Region Uppsala.
Kommunens starka befolkningsutveckling innebär bland annat stora samverkansbehov kring transportsystem, kollektivtrafik och samhällsservice som hälso- och sjukvård. Ett nära samarbete med Uppsala kommun är också nödvändigt med tanke på de stora utbyggnadsplanerna runt Bergsbrunna.
|
Nu börjar väl nivån på riksdagsledamöternas arvoden ha nått en övre gräns. Avståndet till den nya överklassen bestående av programledare, idrottsproffs och artister är fortfarande enormt stort, men är likväl svårt att försvara
Riksdagsledamöternas arvoden höjs
Riksdagens arvodesnämnd har beslutat höja ledamöternas arvoden med 1 600 kronor till 65 400 kronor i månaden från och med den 1 november 2017.
I de överväganden som legat till grund för beslutet har nämnden beaktat dels de avtal som träffats på arbetsmarknaden under 2017, dels hur lönerna på arbetsmarknaden faktiskt utvecklades under 2016.Nämnden består av Johan Hirschfeldt, Peter Egardt och Barbro Holmberg |
| ||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| ||||||||||||
Riksdagsbeslut 18 oktober
| ||||||||||||
Myndigheternas arbete har granskats av riksrevisorerna (FiU9)
Riksrevisorernas årliga rapport bygger på granskningar de gjort under det senaste året, de kan delas in i två kategorier:
Riksdagen lade redogörelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet. | ||||||||||||
Fiskelagen ändras och förtydligas (MJU3)
Det blir dessutom brottsligt att bryta mot de nya reglerna för vägning och de som gör det riskerar straff i form av böter. Riksdagen sade ja till regeringens förslag och lagändringen börjar gälla den 1 januari 2018. | ||||||||||||
Svenska lagar anpassas till EU-regler inom området medicinteknik (SoU3)
Ändringarna börjar gälla den 26 november 2017. | ||||||||||||
Statens styrning av vården har granskats (SoU4)
Riksrevisionen har under ett tiotal år granskat om statens insatser bidrar till att kvaliteten och effektiviteten inom hälso- och sjukvården ökar. Fokus har legat på regeringens styrning av Socialstyrelsen och den styrning som sker av de som bedriver vård via Sveriges kommuner och landsting, SKL. I dagsläget anser Riksrevisionen att Socialstyrelsens och SKLs olika roller har gått in i varandra på grund av hur regeringen har styrt. Uppdelningen mellan dem har varit otydlig. Regeringen håller till stora delar med om Riksrevisionens bedömningar. Däremot påpekar regeringen att många av de åtgärder som Riksrevisionen föreslår redan har hunnit påbörjas under de år som granskningen pågått. Riksdagen lade regeringens skrivelse till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet. | ||||||||||||
Kommunerna ska kontrollera tankstationer för väte (TU2)
Riksdagen sade ja till regeringens förslag och ändringarna börjar gälla den 18 november 2017 |
15:48 (19 timmar sedan)
![]() | ![]() ![]() | |||
Regional utvecklingsnämnd hade vid sitt sammanträde 19 oktober gott om tid för diskussion. Dock frågar jag mig, behövs denna nämnd? Kanske regionstyrelsen kunde klara frågorna? Men frågan förblir nog lika obesvarad som frågan om det behövs tretton regionråd |
Uppsnabbat regional utvecklingsnämnd 19 oktoberI detta nummer:
400 000 kronor satsas på förstudie för miljöplan
400 000 kronor avsätts för en förstudie till en kommande regional handlingsplan för klimat- och miljöperspektiv. Det beslutade den regionala utvecklingsnämnden, vid sitt sammanträde under torsdagen.
Bakgrunden till beslutet är att Region Uppsala har fått i uppdrag av Näringsdepartementet att ta fram och sedan fram till 2020 genomföra en regional handlingsplan, för att integrera och stärka klimat- och miljöperspektivet i det regionala tillväxtarbetet. Förstudien är inledningen på detta arbete.
Handlingsplanen ska utgå ifrån en analys av de regionala förutsättningarna, och innehålla målsättningar, aktiviteter och en tidsplan för hur arbetet kan bidra till att nå relevanta nationella miljökvalitetsmål. Handlingsplanen tänks vara klar i januari 2018, för att sedan börja genomföras i februari 2018.
Regional cykelstrategi har varit på remissrunda
Region Uppsalas förslag till regional cykelstrategi har varit på remissrunda, och ett trettiotal officiella remissinstanser har inkommit med svar. Många av remissinsatserna var positiva till att Region Uppsala har tagit fram en cykelstrategi som kan vara vägledande för kommunerna i deras arbete. Region Uppsala har i och med svaren nu ett antal synpunkter att ta ställning till.
Något som ansvarig handläggare redan noterat är att flera av de kommuner som besvarat remissen är inne på tankegången att nyttja cykelvänliga stråk som ett billigare alternativ till att bygga vägar som är tänkta enbart som gång- och cykelvägar. Cyklister kan då använda samma vägsystem som bilister, men ändå få en säkrare resa med hjälp av åtgärder som vägbeläggning, bredd på vägren, passager med markerade cykelfält och hastighetsanpassning.
Ansvarig handläggare på Region Uppsala bedömer att förslagen om cykelvänliga stråk längs vanliga redan existerande vägar är så intressanta att de bör arbetas in i slutversionen av strategin. Beslut om regional cykelstrategi kommer att tas av regionstyrelsen i december 2017
|