På detta sätt fortsatte det under lång tid. Andra journalister och jag berättade historier om utvisningshotade asylsökande som borde få stanna, om sjuka människor som inte kunde få acceptabel vård i hemlandet och därför borde få stanna i Sverige och – förstås – om rasister och nazister. Och det fanns sannerligen goda skäl att rapportera om dessa också. Den högerextrema rörelsen var mycket aktiv då. 1995 slogs 14-årige John Hron ihjäl av nazister. Månaden efter mördades 18-årige Gerard Gbeyo från Elfenbenskusten av nynazister i Klippan. Och bara under millenniets sista år, 1999, skedde en rad uppmärksammade mord och mordförsök med nazistiska förtecken. (Nationalekonomen Tino Sanandajivittnade om hur han på 90-talet utsattes för rasistiskt våld, när jag intervjuade honom i Fredagsintervjun).
Våldet och rasismen dominerade
Samtidigt som vi journalister ständigt berättade om att Sverige inte var tillräckligt generöst i flyktingmottagningen, lade vi mycket fokus på de mest extrema invandringsmotståndarna och rasisterna. Människor och rörelser som få i Sverige ville associeras med. Bland de mediala berättelser som fick stort genomslag under slutet av 1990-talet och under 2000-talets första decennium kan nämnas följande exempel:
1996: De två kurdiska familjerna Sincari utvisas under dramatiska former. Under flera år har hela det norrländska samhället Åsele engagerat sig i kampen för de utvisningshotade familjerna. Under en period får de skydd genom att bo i kyrkans lokaler.
1999: Fackföreningsmannen Björn Söderberg skjuts till döds i sin egen trappuppgång av nazister.
1999: Ett journalistpar bosatt i Nacka utsätts för ett sprängdåd utfört av nazister. Att de undkommer med livet i behåll beskrivs som ett mirakel.
1999: Två poliser skjuts till döds i Malexander efter en rånarjakt. Gärningsmännen är organiserade i ett nazistiskt nätverk.
2001: Två egyptiska medborgare, Mohammed Al Zery och Ahmed Agiza, tvångsutvisas under förnedrande former med bistånd från amerikanska CIA.
2003: 7-åriga Nadina som lider av en allvarlig ögonsjukdom utvisas med sin familj till Bosnien trots en långvarig kampanj från flera medier, politiker och kända personer.
2004: Den så kallade Guantánamosvensken Mehdi Ghezali släpps från det amerikanska lägret efter en lång kamp där bekanta och anhöriga engagerar sig. Då har han varit internerad i två år eftersom USA misstänker honom för att ha anslutit sig till al Qaida i Afghanistan. Ghezali släpps några månader efter att statsminister Göran Persson har tagit upp frågan som den första vid ett statsbesök hos George W Bush.
2005: DN avslöjar hur anställda på Migrationsverket firat en avvisning med tårta och champagne. Ärendet som dragit ut på tiden rör en rysk familj med ett sjukt barn.
2009: Den tidigare Guantánamofången Adel Hakim som lyckats ta sig till Sverige efter interneringen får uppehållstillstånd i Sverige. Detta efter en lång rad radioinslag och tidningsartiklar som beskrivit hans situation.