torsdag 17 oktober 2024

Riksda´n 16 oktober

 

Riksdagsbeslut 16 oktober

  • Ny patentlag införs (NU6)
  • Nya momsregler för små företag och ändrade regler för vissa tjänster samt försäljning av konstverk (SkU3)
  • Skrivelse om läkemedelsförskrivningen har behandlats (SoU2)

Ny patentlag införs (NU6)

Riksdagen sa ja till regeringens förslag om en ny patentlag och följdändringar i andra lagar. Förslagen gäller bland annat vilka uppfinningar som kan patenteras samt ensamrättens innehåll och begränsningar.

I den nya patentlagen anpassas ett antal bestämmelser dels till den europeiska patentkonventionen, dels till avtalet om en enhetlig patentdomstol. Två nya undantag införs när det gäller patenthavarens ensamrätt, ett för växtförädling och ett för användning av datorprogram.

För att möjliggöra en effektiv handläggning och underlätta förståelsen för patentprocessen förtydligas även reglerna om handläggning av en patentansökan.

Den nya patentlagen och följdändringar i andra lagar börjar gälla den 1 januari 2025.

Nya momsregler för små företag och ändrade regler för vissa tjänster samt försäljning av konstverk (SkU3)

Riksdagen sa ja till regeringens förslag om ändrade regler för mervärdesskatt, moms. Ändringarna påverkar mindre företag och vissa tjänster samt försäljning av konstverk.

De nya reglerna innebär bland annat att

  • omsättningsgränsen för när företag undantas från momsplikt höjs till 120 000 kronor
  • företag i andra EU-länder kan använda omsättningsgränsen i Sverige och att företag etablerade i Sverige kan använda omsättningsgränser i andra EU-länder
  • fler företag ska kunna utfärda förenklad faktura
  • vissa virtuella evenemang och aktiviteter ska beskattas i Sverige om köparen finns här
  • skattesatsen 12 procent ska gälla för all försäljning av konstverk, med undantag för försäljning där reglerna om så kallad vinstmarginalbeskattning tillämpas.

Det är med anledning av ändrade EU-regler om moms som regeringen har föreslagit ändringar i den svenska lagstiftningen. Lagändringarna börjar gälla 1 januari 2025.

Skrivelse om läkemedelsförskrivningen har behandlats (SoU2)

Riksdagen har behandlat en skrivelse som gäller Riksrevisionens rapport: Läkemedelsförskrivningen – statens styrning och tillsyn. I rapporten framgår det att Riksrevisionens övergripande slutsats är att statens styrning av och tillsyn över läkemedelsförskrivningen inte är effektiv. 

Bland annat påtalar Riksrevisionen svårigheterna med statens försök att styra hälso- och sjukvården så att hela befolkningen får tillgång till jämlik vård, samtidigt som det kommunala självstyret kräver samordning för att minska regionala kostnadsskillnader i läkemedelsanvändningen. 

Regeringen rekommenderas att bland annat föra över statsbidraget för läkemedelsförmånerna till det generella statsbidraget för regioner inom anslaget för kommunalekonomisk utjämning. När det gäller rekommendationen att ändra statsbidragets konstruktion anser regeringen att frågan behöver analyseras ytterligare. När det gäller Riksrevisionens övriga rekommendationer avser regeringen att återkomma med förslag till insatser på området.

Regeringen instämmer i huvudsak med Riksrevisionens iakttagelser och bedömningar.

Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet. 

Uteblivna satsningar oroar

 Visst är det ett problem att satsningarna på åtgärderna mot klimatförändringarna minskar. Utsläppen förefaller att öka. Men följderna är flera. Inte minst allvarligt är att nya idéer och rön uteblir. Sverige blir inte längre en föregångare. Och, gröna sektorn, som skulle skapa många nya jobb, får allt mindre roll på arbetsmarknaden


Språket: En våning med fyr

 "Fyrvåningshus har stått tomt i åratal" En tidningsrubrik i dag

Jo, alla förstår vad det egentligen ska stå. Någon fyrvåning är det ju inte. Formuleringen skapar en förvåning. Fyravåningshuset står tomt.

onsdag 16 oktober 2024

Oärligt resonemang

 Märkligt att ingen av oppositionspartiledarna passade på att undervisa Tidöpartiledarna om hur vårt politiska system är uppbyggt. Några av Tidöpartiledarna undrade vad oppositionen har för gemensam politik. Självklart har de ingen gemensam politik. De är ju i opposition.

Det här, medvetet, vilseledande resonemanget måste få ett slut. Jag hoppas vi slipper höra detta i debatterna under kommande valrörelse. Resonemanget är inget annat än oärligt

Språket: dem

 Läser på en ledarsida i dag:

"Det är därför enformiga förorter är ett problem, både dem där det bara står villor och dem där det bara finns miljonprogramshus."

Dem ska vara de. Dessutom: "...där det bara står.." Ska lyda: ...där det står bara...


tisdag 15 oktober 2024

Språket: dem

 Varifrån kommer att använda dem i nominativ? Dem är dativ och ackusativ. Men dom då? Dom är talspråk för både de och dem.

Vad var och en behöver känna till

 I Utrikesmagasinet läser jag i dag följande:

En föräldralös irrawaddydelfin tas om hand av en volontär i Thailand. Det bestånd som fanns av arten i grannlandet Laos är borta. Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

Global samling mot artdöd

Analys. I Laos dog en delfinart ut häromåret, i Kina en sjöko. I Sverige har den lilla fjärilen kronärtsblåvinge inte synts på fem år och i Östersjön hotas fisken. Artdöden bland såväl djur som växter accelererar i världen och hotar även mänskligheten. Men det får långtifrån samma uppmärksamhet, eller medför lika många politiska åtgärder, som den besläktade klimatfrågan. Men nu möts världens länder för att gå från ord till handling när den biologiska mångfalden ska räddas. Det är många frågor som måste lösas, skriver Naghmeh Nasiritousi vid Utrikespolitiska institutet.

Publicerad: 2024-10-15

Fred är i ropet. I en orolig tid handlar det inte bara om fred mellan grupper och länder, utan även om en annan viktig sorts fred. Den 21 oktober till 1 november samlas världens länder i staden Cali i Colombia för ett möte på temat ”Fred med naturen”. Det handlar om FN-konferensen CBD COP16, det 16:e globala mötet inom ramen för konventionen om biologisk mångfald. Då ska världens länder samlas för att diskutera hur man ska bevara ekosystem och hejda utrotningen av djur- och växtarter. Tusentals deltagare väntas, varav runt tio stats- och regeringschefer. Årets möte kommer att sätta strålkastarljuset på länders planer att leva upp till sina åtaganden för att bevara och återställa naturen.

Klimatförändringar är en nyckelfaktor bakom att fler arter riskerar utrotning. Exempelvis beräknas Australiens bränder 2019–2020 ha påverkat upp till tre miljarder djur, då bland andra koalor, kängurur och fladdermöss dog, skadades eller flydde undan lågorna. De rekordvarma haven skadar även korallreven och andra ekosystem som levererar föda till miljontals människor. Trots att dessa frågor är djupt sammankopplade har biologisk mångfald inte samma höga profil som klimatfrågan, även om artrikedom också är livsavgörande för världens människor.

– Förlusten av biologisk mångfald sker i det tysta och märks därför inte lika mycket som klimatförändringen. Men när vi väl lägger märke till den kan det redan vara för sent, har FN:s tidigare chef på området, Cristiana Pașca Palmer, sagt i en uppmaning till människor att agera för att hejda den accelererande förlusten av arter runtom i världen.

Plebejus_argyrognomon_(52641159080) xulescu_g.jpgKronärtsblåvingen (Plebejus argyrognomon) har inte setts på fem år i Sverige. Den här hanen är fotograferad 2021 i Rumänien. Foto: xulescu_g/Wikimedia Commons

Kartläggning av tillståndet

På samma sätt som FN:s klimatpanel IPCC ger vetenskapliga underlag om klimatkrisen tas rapporter om tillståndet för den biologiska mångfalden fram av IPBES (the Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, Plattform för biologisk mångfald på svenska). Den senaste sammanställningen, IPBES globala rapport från 2019, beskrev hur människan är beroende av naturen för livsviktiga tjänster, men hur mänsklig aktivitet har utarmat naturen till den grad att cirka 25 procent av alla växter och djur är utrotningshotade.

Om denna utveckling fortsätter är det risk att 80 procent av de globala hållbarhetsmålen (Agenda 2030 som FN:s medlemsländer enades om 2015) påverkas negativt till följd av att förlusten av arter ökar. Med andra ord säger rapporten att vi underminerar oss själva genom att försämra jordens livsuppehållande system. Rapporten, som bygger på cirka 15 000 vetenskapliga artiklar, beskriver en allvarlig situation som för att lösas kräver internationellt samarbete. För trots att biologisk mångfald, eller biodiversitet som man också säger, av vissa ses som en nationell angelägenhet är många av orsakerna och lösningarna gränsöverskridande.

Orsaker och lösningar

IPBES rapport pekade ut fem drivkrafter bakom förlusten av djur och växter: förstörda livsmiljöer, exploatering av arter genom fiske-, jord- och skogsbruk, klimatförändringar, invasiva arter och föroreningar. Mycket av detta drivs på av att världens befolkning växer och efterfrågar mer mat, energi och resurser.

imageldouk.pngHumla mellan vallmor vid Frankfurts finansdistrikt. Bilden togs i maj 2024 i samband med en stor insektsräkning i Tyskland. Foto: Michael Probst/AP/TT

Rapporten slår samtidigt fast att biologisk mångfald och ekosystem kan bevaras om det sker en genomgripande samhällsomställning. Faktorer för att få till de stora systemförändringar som krävs för att vända den negativa trenden, det som även kallas transformativ samhällsförändring, är fokus för en kommande rapport från IPBES. Redan i 2019 års rapport slogs det dock fast att nödvändiga åtgärder inkluderar slopade miljöskadliga subventioner, ändrade ekonomiska incitament för att bevara ekosystem, samt att olika miljörelaterade avtal och direktiv genomförs. Rapporten uppmanade även världens länder att se över de mål som redan fanns på området och uppdatera dessa i ljuset av de senaste vetenskapliga rönen.

När en sådan utvärdering gjordes av de mål som tidigare styrde länders agerande för att bevara världens arter (de så kallade Aichi-målen som skulle ha uppfyllts 2020) visade det sig att vissa förbättringar kunde noteras, men att inget mål hade uppfyllts globalt. När sedan coronapandemin slog till försenades processen med att ta fram ett nytt ramverk för att bevara den biologisk mångfalden. Men 2022, under den förra FN-konferensen på området, klubbades det igenom som har kommit att kallas ett Parisavtal för naturen. Det så kallade Kunming-Montreal-ramverket syftar till att stoppa och vända den pågående förlusten av arter. Ramverket är mer ambitiöst och omfattande jämfört med det tidigare: det innehåller även punkter om kunskapsutbyte för att det ska kunna genomföras, liksom finansiering. Fonden har dock fortfarande ont om pengar, något som därför kan komma att tas upp i årets förhandlingar.  

Visa planer

Ramverket innehåller fyra övergripande mål till 2050 och en rad konkreta mål till 2030. En av dem som var nöjd med att ramverket antogs var Sveriges klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L):

– Vi är alla helt beroende av den biologiska mångfalden och våra ekosystem för vår överlevnad. Jag är glad att det globala ramverket nu är på plats. Det viktigaste för Sverige och EU var att tydliga mål och mekanismer för uppföljning finns med. Det beslutades också om tydliga målsättningar om att världens länder till 2030 ska skydda 30 procent av alla områden, på land och till havs, och att 30 procent av alla skadade ekosystem ska restaureras.

image9ss9l.pngPremiärminister Justin Trudeau talar vid det förra mötet, COP15, i Kanada 2022. Då antogs Kunming-Montreal-ramverket, ett "Parisavtal" för biologisk mångfald. Nu gäller att gå från ord till handling. Foto: Paul Chiasson/The Canadian Press via AP/TT

Nu är det alltså upp till bevis för länder att visa vilka planer de har för att uppfylla målen. För EU:s del kan man peka på den i år antagna naturrestaureringslagen som ett steg mot att uppnå målen för biologisk mångfald. Men för att sätta den i verket krävs att medlemsstaterna arbetar på bred front. Enligt Maria Widemo, enhetschef för artenheten på Naturvårdsverket, krävs omfattande arbete för att förverkliga målen i det globala ramverket.

– Arbetet med att uppfylla ramverket för biologisk mångfald löses inte bara av naturvården. Biologisk mångfald måste med i planeringen i alla sektorer; i fysisk planering och inte minst i finanssektorn. Näringslivet är intresserade men vet inte alltid hur de ska bidra, sade Widemo till Aktuell Hållbarhet.

En annan viktig fråga under förhandlingarna i Colombia är att komma överens om hur nyttor och intäkter från biologisk mångfald ska fördelas. Sedan tidigare finns avtal om nyttodelning på fysiska genetiska resurser, det vill säga att ursprungsländer får en del av intäkterna när företag använder exempelvis växter för att utveckla produkter som genererar pengar.

En förhoppning är att länderna under årets möte i Colombia ska komma överens om liknande avtal för så kallad digital sekvensinformation. Denna typ av digital information om genetisk kod är viktig för bland andra läkemedels-, jordbruks- och kosmetikabranscherna men även för universiteten. Det råder delade meningar bland länderna om vilka som ska betala och hur pengarna ska fördelas så att det finns incitament att bevara världens växt- och djurarter. Det blir nu därför upp till förhandlarna att hitta en gemensam väg framåt. Flera svåra frågor återstår att lösa när mötet öppnar i Colombia.

imageavjim.pngEn typ av sjöko, dugong, i Kina förklarades härom året utdöd. Den här simmar dock i Röda havet. Foto: Kora27/Wikimedia Commons

Praktisk genomförbarhet

Inför årets möte är fokus inställt på hur man ska gå från ramverkets ord till handling. Tidigare studier har pekat på att stora förändringar krävs för att förhindra och vända förlusten av biologisk mångfald. En utredning beställd av Storbritanniens förre premiärminister Boris Johnson pekade på behovet att ändra på vårt sätt att tänka, agera och mäta ekonomiskt välstånd. Exempelvis kallar rapportförfattaren och ekonomiprofessorn Partha Dasgupta naturen för ”nationalekonomins blinda fläck” och uppmanar beslutsfattare att ta hänsyn till naturens gränser. Att förlita sig på tekniska lösningar håller inte i längden, påpekar Dasgupta.

Enligt rapporten måste vi snabbt ändra på konsumtions- och produktionsmönster samt utveckla bättre mått för ekonomiskt välstånd än bruttonationalprodukt (BNP). Rapporten efterlyser även hårdare regleringar för att bevara natur. Dessutom betonar den vikten av reformer av institutioner och finanssektorn för att få till genomgripande förändringar av de system som bidrar till förlust av natur.

Hur hög förändringsviljan är i världens länder kommer att bli tydligt under mötet i Colombia. Att lämna in nationella planer för biodiversitet är, till skillnad från klimatplaner i Parisavtalet, inte bindande. I september hade 174 länder fortfarande inte skickat in sina planer inför mötet. Bland dem som skickats in är löftena om åtgärder mestadels vaga och inte i linje med ramverket. Forskning har visat att länders tidigare försök att styra genom mål blir lidande om politisk vilja för att genomföra dem saknas. Om fred med naturen ska uppnås behöver länder på årets möte därför visa upp tydliga planer som omsätts i praktiken.


Naghmeh Nasiritousi
Forskare vid Utrikespolitiska institutets program för global politik och säkerhet

söndag 13 oktober 2024

Staten misslyckas med att ta sitt sjukvårdsansvar

Sjukvården bedrivs av regionerna. Staten har ett stort ansvar för styrningen. Genom IVO ska staten, till exempel, se till att lagar efterlevs Sköter IVO, Inspektionen för vård och omsorg verkligen sina uppgifter.?Mitt svar är nej. Dagligen begås brott mot HSL, Hälso- och sjukvårdslagen. Varför tar man inte itu med detta stora problem? Sannolikt med anledning av att man låtsas att problemet inte finns. Ni som envist pratar om att förstatliga sjukvården, vet ni inte att staten har ett övergripande ansvar, som är långtgående

Språket: både...och

 Så vanligt det är med förvanskningen av uttrycket både...och till både... men också 

lördag 12 oktober 2024

Vad sägs av politiska partierna?

Den japanska organisationen Nihon Hidankyo har tilldelats Nobels fredspris 2024. Jag har letat efter kommentarer från de politiska partierna, men inte funnit något. Finns ett samband med medlemskapet i kärnvapenorganisation?

Vad var det jag brukar skriva: Sveriges freds- och kärnvapenavvecklingsröst har tystnat

Den ene och den andres

 Anna och Eriks. Ofta avses genitivform på båda, men så står det inte. Om Anna och Erik är ett namn på ett företag är genitivformen Anna och Eriks, men om Anna och Erik är två olika personer är genitivformen Annas och Eriks

fredag 11 oktober 2024

L:s samarbete

 Liberalerna samarbetar med ett parti, som har samröre med organiserad brottslighet

Språket: inblick i

 "Den ger dig inblick av..." Det korrekta lyder: Den ger dig inblick i

Vad sägs inom kärnvapenorganisationen NATO?

 

Svider detta för svenska regeringen och S? Sverige är i dag inte en kraft för avskaffande av kärnvapen. Man är medlem i en kärnvapenorganisation. 

Själv gläds jag över att den här organisationen fått Nobels fredspris

Japanska Nihon Hidankyo tilldelas Nobels fredspris

Uppdaterad 
Publicerad 

Den japanska organisationen Nihon Hidankyo tilldelas Nobels fredspris 2024. Detta för dess arbete för en kärnvapenfri värld. SVT Nyheter sänder live.

Nihon Hidankyo är en gräsrotsrörelse grundad av överlevare från atombombsattackerna mot Hiroshima och Nagasaki under andra världskriget

torsdag 10 oktober 2024

Språket: Kontamination

 Inte ovanligt uttryck: Orsaken beror på. Men språkligt felaktigt. Orsaken är eller var alternativt: (något) beror på. Felet kallas väl kontamination

Visa bilder av Uppsala

 För att marknadsföra Uppsala borde man på lämpligt sätt vid, t.ex. Resecentrum placera bilder av Uppsala. Det finns så mycket att visa, såsom Domkyrkan, Slottet, Pelle Svanslös m.m. För marknadsföring av Uppsala. Kan utgöra ett alternativ till det dagliga prisandet av en ekonomisk överklass i form av artister och idrottsproffs.

Rimligt krav på våra politiker

onsdag 9 oktober 2024

Hur länge ska detta få fortsätta?

 Friskola i Uppsala har förbjudits att bedriva skolverksamhet. Men vad betyder det? Jo, man fortsätter att bedriva skolverksamhet och att uppbära ersättning från kommunen.

Hur kan vansinnigheterna få fortsätta? Nu måste friskolesystemet skrotas. Vill en kommun köpa skoltjänster kan man göra det enligt LOU. Friskolesystemet är absurt.

Gatu- och samhällsmiljönämnden är ute och cyklar

 Ordföranden i Gatu- och samhällsmiljönämnden svarar i dag på en tidigare insändare av mig. Jag påtalade då hur det faktum att reglerna för färd på gång- och cykelvägar varierar på samma sträckning. Jag har inget emot att alla banor blir uppdelade i en gång- respektive cykelbana. Men nu varande ordning får som följd att trafikanterna inte vet vad som gäller. Och, eftersom det kommer att ta tiotals år innan en uppdelning är ett faktum kommer gälla att få bryr sig eller inte vet vad som gäller på olika sträckor.

Visst är Gatu- och samhällsmiljönämnden ute och cyklar. 

Festen i Domkyrkan

I en insändare i dag kritiseras UNT för att tidningen inte bevakade dubbelvigningen i Domkyrkan den 22 september. 

Visst är det märkligt att ortens tidning inte har en rad om händelsen. Tidningens chefredaktör svarar att man lägger sin redaktionella kraft på samhällsproblem, som man är relevanta för många. Självklart ska man skriva om missförhållanden i hemtjänsten, men nog är väl vigselceremonin i Domkyrkan en händelse av intresse för många.

En helsida om att en fotbollsspelare gjort ett mål. Jo, idrottsintresset är stort, men proportionerna. Någon med artistnamnet Fröken Snusk får två helsidor.

Till sådant, som tidningen anser inte är av intresse för läsarna hör också sådant som kommunfullmäktige.  Inte en rad om innehållet i möten med kommunens högsta beslutande organ.

Tack Ulla Åkesson för din insändare

tisdag 8 oktober 2024

Vi ångrar oss innan det är för sent

 För inte så många år sedan kännetecknades svens utrikespolitik av fredsbyggande och fredsbevarande insatser. Sverige var också en röst för avskaffande av kärnvapen. Nu något år senare är Sverige med i en kärnvapenorganisation och planerar för vapenanvändning med en för fredsinsatser tystnad röst.

Denna totala omvändning har skett med gillande av en majoritet av svenska folket. När den dagen kommer då vi ångrar oss torde ångern bli verkningslös. Jo, vi tänker ett varv till och inleder nu återtåget





Språket. Varken...eller

 Vare sig...eller och varken...eller. Om uttrycket föregås av en negation ska vare sig...eller användas

måndag 7 oktober 2024

Språket: mellan-och

 Även våra stora medier brister i även detta språkliga: "Mellan klockan 10-12" Ska naturligtvis lyda antingen klockan 10-12 eller mellan klockan 10 och 12

Hylla samhällets elit ännu mer

 Det är fint och duktigt att tjäna mycket pengar om du är artist eller idrottsproffs. Vad gör detta med oss, men framförallt med unga människor. Det är dessa grupper, som betyder någonting.

En lokal politiker i Uppsala har föreslagit att kommunen ska ytterligare stärka bilden av dessa eliter genom att placera foton i tunnlar och tunnelbanor. 

Visst kan detta fylla en viss uppgift i fråga om att marknadsföra Uppsala. Men till vilket pris? Vi bör åtminstone fundera över detta

söndag 6 oktober 2024

Språket: ö-ljudet

 Jag avstår från att använda det nya ö-ljudet. Varför? Jo det låter fult

Åstadkomma läsning genom att skapa nyfikenhet

 Är problemet med att barn inte läser böcker större än vi anar? Hur göra för att få en ändring? Som i många frågor landar vi i att konstatera ett föräldraansvar.Men hur ska föräldrar hinna? Motfrågan, som är naturlig: vad är viktigare? Är det det egna surfandet?

Skapa nyfikenhet. Varför inte ha liggande böcker i den soffhörna där barnet sitter med sin mobil? Inget om att "lägg ifrån dig mobilen och läs en bok i stället". Varför inte i samband med andra ärenden slinka in på biblioteket?

Alltså skapa en nyfikenhet hos barnet

lördag 5 oktober 2024

Självklart att insynen i en friskolas verksamhet brister

 Det säger sig självt. Insynen i friskolorna kan inte vara den den är i kommunalt drivna skolor. Bara det faktum att skolan drivs av ett företagsäger att insynen blir sämre. Om kommunen däremot upphandlar en skolverksamhet enligt LOU kan i avtalet skrivas in detaljer om insynen.


Språket: ordföljd

 "....asylsökande som huvudregel endast ska ha rätt till ekonomiskt bistånd om han eller hon...." 

Här det vanliga ordföljdsfelet. Jag finner det i även varje bok jag läser.

Ska lyda: asylsökande som huvudregel ska ha rätt till ekonomiskt bistånd endast om han eller hon


fredag 4 oktober 2024

Avskaffa friskolesystemet

 Friskolesystemet är ett absurt system. Det ger extern utförare rätt att starta skola mot kommunens vilja. Kommunerna har ansvaret för skolan, men hindras av staten från att ta ansvaret. Vill en kommun ha en extern utförare av skoltjänst kan den upphandla med tillämpning av LOU.

Hur kan systemet få fortsätta att gälla?

torsdag 3 oktober 2024

Vi kommer nog att ångra oss

 Jag har lagt mycket funderingar på Sveriges intåg i NATO. Det gick snabbt att ändra rollen som fredsförespråkare och som aktiv i kampen för kärnvapnens avskaffande till att bli medlem i kärnvapenorganisation tillika krigsorganisation. På kort tid. I funderingarna finns inte minst gåtan hur man lyckades skapa en majoritet av folket som accepterande förändringen. Är det så enkelt som att hävdandet av ett  ryskt militärt angrepp är nära förestående?

Funderingarna har också lett till slutsatsen att vi kommer att ångra omsvängningen

Adrecord

 


Ett tips: anslut dig till

Trump och Åkesson, vad mer behöver ni?

 Trump och Åkesson! Tecknen på klimatförändringar är tydliga och vetenskapsmännen är eniga. Vad mer behöver ni?

Språket: medvetet fel?

 "De straffas för att de gör rätt", skriver min morgontidning. Nja, det är inte korrekt. Vad tidningen menar är att de straffas trots att de gör rätt. Skillnaden är tydlig.

onsdag 2 oktober 2024

Riksda´n 2 oktober

 

Riksdagsbeslut 2 oktober

  • Utökade möjligheter att ta tillgångar från kriminella (JuU3)
  • Förbättrade levnadsvillkor vid uppehållstillstånd med tillfälligt skydd (SfU5)
  • Inspektionen för socialförsäkringen får en registerlag (SfU7)
  • Tullverket får fler befogenheter (SkU2)

Utökade möjligheter att ta tillgångar från kriminella (JuU3)

Riksdagen sa ja till regeringens förslag om en ny förverkandelagstiftning. Bland annat ska det bli möjligt att ta tillgångar med brottsligt ursprung från kriminella, oavsett om det kan bevisas att någon har begått ett konkret brott.

Det innebär att en person som till exempel har stora mängder kontanter, stora banktillgodohavanden eller lyxartiklar ska bli av med dem om han eller hon inte har inkomster som står i proportion till egendomen och inte heller kan förklara varifrån den kommer. Även barn och unga samt personer som agerat under en allvarlig psykisk störning omfattas av förslaget.

Den nya lagen och lagändringarna börjar gälla den 8 november 2024.

Förbättrade levnadsvillkor vid uppehållstillstånd med tillfälligt skydd (SfU5)

Regeringen har föreslagit lagändringar som gäller personer som har beviljats uppehållstillstånd i Sverige med tillfälligt skydd. Riksdagen sa ja till ändringarna.

Lagändringarna innebär bland annat att den som har beviljats uppehållstillstånd med tillfälligt skydd ska kunna folkbokföras tidigare än vad nuvarande regler tillåter. Det medför i sin tur exempelvis att personen kan erbjudas samma hälso-och sjukvård och tandvård som övriga bosatta. Det innebär också möjligheter att få arbetsbaserad föräldrapenning på vissa nivåer och tillfällig föräldrapenning.

Personer som omfattas av den nya regleringen ska enligt förslaget inte ha rätt till bosättningsbaserade förmåner och inte ha rätt till insatser med stöd av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS).

Uppehållstillstånd med tillfälligt skydd är en form av uppehållstillstånd som möjliggörs av EU:s så kallade massflyktsdirektiv. Direktivet aktiverades för första gången i samband med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 2022.

Lagändringarna börjar gälla den 1 november 2024.

Inspektionen för socialförsäkringen får en registerlag (SfU7)

Riksdagen sa ja till regeringens förslag om att det ska införas en ny lag om behandling av personuppgifter vid Inspektionen för socialförsäkringen (ISF). ISF är en statlig myndighet som arbetar för en effektiv och rättssäker socialförsäkring. Förslaget ska komplettera EU:s dataskyddsförordning och gälla när myndigheten behandlar personuppgifter vid systemtillsyn och effektivitetsgranskning.

Förslaget innebär bland annat att personuppgifter ska få behandlas om det är nödvändigt för undersökningar av förhållanden inom socialförsäkringsområdet och inom angränsande verksamheter. Förslaget innehåller även flera olika åtgärder som ska skydda den enskildas personliga integritet. Exempelvis ska personuppgifter endast få samlas in i projekt med ett förbestämt syfte och vissa angivna ramar. Personnummer och samordningsnummer ska som regel behandlas separat från övriga personuppgifter, tillgången till personuppgifter ska begränsas och den enskildes medgivande krävs vid viss personuppgiftsbehandling.

Lagen ska börja gälla den 1 januari 2025.

Tullverket får fler befogenheter (SkU2)

Tullverket och tulltjänstemännen får fler befogenheter. Riksdagen sade ja till regeringens förslag som bland annat innebär att tulltjänstemän får rätt att:

  • använda våld i fler situationer
  • i större utsträckning stoppa fordon
  • i större utsträckning öppna försändelser
  • stänga av områden vid den inre gränsen
  • i fler fall biträda åklagare och andra brottsbekämpande myndigheter.
     

Bakgrunden till regeringens förslag är bland annat att dagens lagstiftning om Tullverkets och tulltjänstemännens befogenheter bitvis är svårtolkad och inte alltid enhetlig.

Förslagen till lagändringar innebär att Tullverkets och tulltjänstemännens befogenheter samlas in en ny lag, tullbefogenhetslagen som börjar gälla den 7 november 2024.

Brunt

 Socialliberal är missklädsam i brunt

Ny kommitte'

 C och MP vill ha en ny kommitté tillsätt. Mitt råd: använd något av de organ som finns. Det imponerar inte att som lösning på problem bara tillsätta kommittéer och utredningar

Språket

 Felet blir allt vanligare. Såväl...som, har blivit såväl...och

tisdag 1 oktober 2024

LOV ett märkligt system

 Håll med om att LOV är ett märkligt system. Den kommun, som önskar alternativ i form av externa utförare kan åstadkomma det genom att tillämpa LOU. Skillnaden är att med LOU får det lokala bestämmandet råda. LOV ger rätt för extern utförare att starta vårdcentral och att bedriva hemtjänst eller driva särskilt boende

Kanske är lösningen obligatorisk föräldrautbildning

 Politiker talar gärna och ofta om värdet, för särskilt unga människor, av att läsa. Men om föräldrarna är upptagna med sina mobiler, varifrån ska stimulansen för läsning komma.Inte minst jag har i många inlägghävdat nödvändigheten av att skolan bedriver undervisning i livskunskap, för att förebygga mobbning och våld. Skolan, enär familjerna misslyckas. Samma gäller beträffande läsning. 

Men, ska vi verkligen lägga över hela föräldraansvaret på skolan? Nej det vore orimligt. Men vad göra?

Kanske behövs en föräldrautbildning?Varje gravid kvinna och blivande pappan kanske ska tvingas delta i en utbildning i vad föräldraskap innebär?

Ordföljd har betydelse

 Är det så att svenska språket förändras allt mer och till det sämre. Spelar förändringarna någon roll? Jo, i vissa fall. Han har bara läst böcker i ett års tid. Hur tolkas meningen? Ja, den anger ju att han inte gjort annat än läst böcker i ett års tid. 

Politiska styrningen. Igen

 Det torde finnas stora möjligheter att effektivisera Regionernas verksamheter. Inte minst i fråga om den politiska styrningen. Genom att koncentrera på målformulering (häri ingår budget), uppföljning och ansvarsutkrävande skulle vi inte behöva läsa om miljardöverskridanden.

Hur är det möjligt att ekonomisk avvikelserapport vid sammanträde med en sjukhusstyrelse läggs till handlingarna utan något politiskt beslut i syfte att undvika avvikelsen?