Staten misslyckas med sin uppgift
Vad är det som pågår i vårt samhälle? Kommenterar. Och om media. Har varit politiskt aktiv under ungefär femtio år, varav nio som kommunalråd i Uppsala och fyra som riksdagsledamot. Vårt svenska språk förändras till det sämre. Jag är språkpolis,men tycker om allt möjligt
Jag såg ett nyhetsinslag härom kvällen om unga människors uppgivenhet inför arbetslöshet och meningslöshet.
Visst handlar den ökande misstron mot politiska beslutsfattare om medborgarnas deltagande i demokratiska processer. Ökat inflytande är en väg. Dock får vi inte bättre politiker. Hur ska vi finna de politiker, som drivs av idéer? Politiken som en karriärväg torde vara en av förklaringarna till bristande tilltro. Ansvaret för att åstadkomma förändring åvilar de politiska partierna. Min erfarenhet av hur nomineringar går till är inte hoppingivande. Den som lärt sig de rätta orden och de rätta gesterna har en klar fördel.
Förstatliga skolan. Vi vill att staten är huvudman för skolan, för att skolan ska vara mer lika i hela landet och för att höja lärarnas status.
|
Landstingets nyinrättade vårdstyrelse har fastslagit sina ekonomiska mål för sina verksamheterUppsnabbat vårdstyrelsen 25 januariI detta nyhetsbrev:
Fler asylsökande ska erbjudas hälsoundersökning
Landstinget ska satsa extra medel under 2016 för att asylsökande snabbare ska kunna erbjudas hälsoundersökning. Det beslutade vårdstyrelsen.
Alla asylsökande har laglig rätt att få en hälsoundersökning. Idag finns cirka 3 900 asylsökande i länet som ännu inte har fått sin undersökning. Några har frivilligt avstått, men många har ännu inte kallats.
Nu skjuter vårdstyrelsen till extra medel för att Cosmos, som ansvar för undersökningarna, ska kunna minska kön med 1 500 personer under 2016.
Vårdstyrelsen fastställde verksamhetsuppdragen för Primärvården, Folktandvården och Hälsa och habilitering för 2016-2018.
(KD), (M), (L) och (C) reserverade sig till förmån för egna förslag om tillägg till uppdragen. Bland annat föreslog de en satsning på vårdlotsar, att varje enhet ska ha ett bemötandeombud och att det ska tas fram en plan för hur den mobila verksamheten ska utökas och omfatta hela länet.
Budgetar för förvaltningar fastställda
Vårdstyrelsen fastställde budgetar för förvaltningarna för 2016.
Primärvården och Hälsa och habilitering har som mål att göra nollresultat under 2016. Målet för Folktandvården är att ge ett överskott på 6 miljoner kronor.
(SD) yrkade på återremiss för budgetarna
|
Intressant. Varför saknas, i femton procent av prövningarna, motiveringar till att beslut skulle fattas på EU-nivå? Spelar det någon roll? Jo, verkligen. Viktigt att EU ägnar sig åt det den ska. Varför inte börja arbeta ordentligt med fredsfrågan. Varför inte försöka greppa taktpinnen i åtminstone någon av akterna.
Stora skillnader i skolan. Förstatliga skolan!
Nog kan det ifrågasättas. Ett beslut om att ett politiskt organ medges göra överskridandeårt. Ett sådant beslut borde inte vara möjligt att fatta. När ekonomi, kvalitets- och kvantitetsmål inte uppnås, måste lösningen vara att utöka budget eller minska kvantiteten eller sänka kvalitetsmålen eller kombinationer av dessa.
Vårt landsting är bra inom miljöpolitiken. Nu ansluter man till Fossilfritt Sverige.
Regionbildningen kan bara leda till något positivt. Men fortsätter man att låta bli att styra, ja då är förändringen meningslös
Uppsnabbat landstingsstyrelsen 19 januariI detta nyhetsbrev:
Landstingsstyrelsen föreslår att sjukhusstyrelsen får göra underskott
Sjukhusstyrelsen ska få redovisa ett budgeterat minusresultat på 100 miljoner kronor under 2016 för att täcka kostnaderna för Akademiska sjukhuset. Det föreslår landstingsstyrelsen.
Landstingsfullmäktige fattar beslut i frågan den 9 februari.
Förslag om regionbildning skickas på remiss
Landstinget har ansökt hos regeringen om att bilda region i Uppsala län från 2017. Nu har ett förslag som närmare beskriver den nya regionens uppdrag, organisation och finansiering tagits fram.
Här är förslaget i sammanfattning:
Landstingsstyrelsen beslutade att skicka förslaget på remiss till bland annat länets kommuner och länsstyrelsen, som har tid på sig fram till 1 april att inkomma med remissvar.
Riksdagen väntas ta ställning till landstingets regionansökan under våren 2016.
Landstingsstyrelsen föreslår ökad budget för ny vårdbyggnad
Investeringsbudgeten för den nya vårdbyggnaden på Akademiska sjukhusområdet, ingång 100, ökas från knappt 1,8 miljarder kronor till drygt 2,3 miljarder kronor. Det föreslår landstingsstyrelsen. Landstingsstyrelsen föreslår också att investeringsbudgeten för en ny teknikbyggnad vid ingång 85 ska ökas från 90 miljoner kronor till 95 miljoner kronor.
Om landstingsfullmäktige fattar beslut enligt landstingsstyrelsens förslag vid sitt sammanträde den 9 februari får landstingsdirektören i uppdrag att ta fram förslag på att lösa finansieringen genom att göra en omfördelning i investeringsplanen för Framtidens Akademiska.
Lasarettet i Enköping får kompensation för hyresökning
Lasarettet i Enköping ska kompenseras för en hyreskostnadsökning på totalt 3,8 miljoner kronor under 2016. Det beslutade landstingsstyrelsen. Kostnadsökningen har uppstått i samband med ny- och ombyggnation av akutmottagningen.
Transkulturell psykiatri förblir på Akademiska sjukhuset
Mottagningen för transkulturell psykiatri (ETP) ska fortsätta att ligga inom Akademiska sjukhuset. Det beslutade landstingsstyrelsen. Frågan om den organisatoriska tillhörigheten har diskuterats i samband med att ett centrum för hälsa och integration inrättats vid Hälsa och habilitering. Man har nu kommit fram till att verksamheten har en nära koppling till verksamhetsområdet Psykiatri inom specialistsjukvården.
(SD) reserverade sig efter att ha yrkat på att verksamheten ska läggas ner. Ändrade regler för betalkort
Landstingsstyrelsen har beslutat om uppdaterade regler för landstingets användning av betalkort. Av reglerna framgår att betalkort endast ska användas undantagsvis och för vissa typer av kostnader. Inköp ska främst göras via inköpssystemet eller mot faktura. De nya reglerna gäller från den 19 januari 2016.
Landstinget ansluter sig till Fossilfritt Sverige
Landstinget ska ansluta sig till regeringens initiativ Fossilfritt Sverige. Det beslutade landstingsstyrelsen.
Syftet med Fossilfritt Sverige är att synliggöra aktörer som i sin verksamhet bidrar till att lösa klimatfrågan och uppnå målet om ett fossilfritt samhälle. De som ansluter sig kan registrera sina insatser i en databas över klimatinsatser som drivs av FN.
I landstingets miljöprogram för 2015-2018 finns ett åtagande om fossilfrihet som stämmer väl överens med initiativet Fossilfritt Sverige. Landstinget har också reviderat sin finanspolicy i linje med Fossilfritt Sverige. Att ansluta sig till initiativet innebär inga extra kostnader för landstinget.
(SD) reserverade sig efter att ha yrkat på avslag.
Fortsatt rättspsykiatrisk vård i egen regi
Landstinget ska fortsätta att bedriva rättspsykiatrisk vård i egen regi efter att den rättspsykiatriska enheten lämnat nuvarande lokaler på Ulleråkersområdet. Omfattningen kommer dock att minska. Det beslutade landstingsstyrelsen.
Den rättspsykiatriska vården delas in i tre säkerhetsklasser, där klass 1 har den högsta säkerheten och klass 3 den lägsta. Idag bedrivs vård i klass 2 och 3 vid Akademiska sjukhusets rättspsykiatriska klinik. Det finns 22 slutenvårdsplatser, och det bedrivs också öppen rättspsykiatrisk vård.
Eftersom Ulleråkersområdet har avyttrats till Uppsala kommun måste rättspsykiatrin lämna de nuvarande lokalerna senast i december 2017. Landstinget har därför utrett lokalfrågan och organisationen av den rättspsykiatriska vården.
Enligt landstingsstyrelsens beslut ska dagens två rättspsykiatriska avdelningar ersättas med en avdelning med 12-14 vårdplatser för patienter som vårdas enligt säkerhetsklass 3. Landstingets bedömning är att det inte är möjligt att bygga nya lokaler för verksamheten inom överskådlig tid. Landstingsstyrelsen gav landstingsdirektören i uppdrag att utreda möjligheterna att i stället hyra lokaler.
För att klara behovet av vård för övriga patienter, främst i säkerhetsklass 2, ska landstinget samverka med andra landsting och regioner inom Uppsala-Örebro sjukvårdsregion.
Handlingsplan för forskningsstrategi
Landstingsstyrelsen har godkänt en handlingsplan för 2016 som syftar till att genomföra landstingets forskningsstrategi 2016-2018. I handlingsplanen tar upp följande områden: forskningens inriktning, infrastruktur och samverkan för forskning och utveckling, forskarens förutsättningar, nyttiggörande av forskningens resultat samt ekonomiska förutsättningar och resursallokering för forsknings- och utvecklingsarbete.
Ny finansieringsmodell för specialisttjänstgöring
Finansieringsmodellen för specialisttjänstgöring (ST) i allmänmedicin ändras från 2016 efter ett beslut i landstingsstyrelsen. Från årsskiftet kommer finansieringen av nya ST-läkare i allmänmedicin att delas mellan centrala medel och berörda vårdcentraler.
Upphandling av konsulter inom informations- och kommunikationsteknik
Landstinget ska göra en upphandling av konsulter inom informations- och kommunikationsteknik med klinisk och processteknisk erfarenhet. Det beslutade landstingsstyrelsen. Upphandlingen ska resultera i ramavtal med två till fyra leverantörer som bland annat ska vara rådgivare till landstinget. Avtalet börjar preliminärt gälla i maj 2016.
Svar på remiss om patientrörlighet
Landstinget har lämnat synpunkter på promemorian Patientrörlighet inom EES – kompletterande förslag för tandvården. Landstinget har inget att invända mot de föreslagna ändringarna.
Yttrande över utredningar om tandvård
Landstinget har yttrat sig till Socialdepartementet över utredningen Ett tandvårdsstöd för alla – fler och friskare patienter, samt över en delredovisning från Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets utredning om en prisjämförelsetjänst för tandvård.
Landstinget instämmer huvudsakligen i förslagen och ser positivt på att man fortsätter att arbeta för att stärka tandvårdspatienternas ställning.
Landstinget ser över riktlinjer för upphandling och inköp
Landstinget ska göra en översyn av riktlinjerna för upphandling och inköp, regelverket kring parteringsavtal och ansvaret för uppföljningen av landstingets leverantörers ekonomi-, skatte- och avgiftsföljsamhet. Det ska också göras riskanalyser när det gäller oegentligheter för alla landstingets styrelser och nämnder. Det beslutade landstingsstyrelsen.
Beslutet fattades mot bakgrund av en uppföljande granskning av landstingets upphandlingar som landstingets revisorer har gjort. Landstingets revisorer bedömer att landstinget har gjort förbättringar sedan tidigare granskningar, men pekar på några förbättringsområden
|
I fredags en stort uppslagen artikel om Centerns kommunalråds kritik av nuvarande majoritet och dess brist på lösningar. Men... jag läser om igen, vilket är hans recept? Det kan ju bero på mig, men jag hittar inget.
Har ni läst artikeln om ekonomin för sjukvården vid Akademiska sjukhuset, i fredagens UNT? Har ni reagerat? Det har jag. Pinsamt. Ekonomin, liksom kvalitet och kvantitet, är alltid ett ansvar för ett politiskt organ. Men inte vid landstinget. Där har professionen hela ansvaret och politikerna beklagar att man inte är tillräckligt nära verksamheten.
Partiledarna avslöjade sig i partiledardebatten. I en flera timmar lång debatt visades inte minsta vilja till samtal om vilken roll Sverige kan och bör spela för att åstadkomma fred. Det är oerhört nedslående och bedrövligt att behöva konstatera att det är vapen och våld som tycks vara dagens politikers konfliktlösningsmetod.
Margot Wallström pratade i går om, bland annat, OSSEs roll i arbetet med fredskapande. Bra Margot. När hörde vi våra partiledare göra detsamma. Jag har inte hört. Däremot hör vi nästan dagligen någon av de fyra tala om välsignelsen av att gå in i och få tillhöra en kärnvapenorganisation. Kanske drömmer kvartetten också om att få ledas av en president Donald Trump.
I UNT kan vi i dag läsa ett Hallå där. En kristdemokratisk ledamot i riksdagens försvarsutskott har besvarat några frågor inför rikskonferensen Folk och försvar.
Media fortsätter att tala och skriva om Alliansen. Finns den alltså?
Tänk att det ska behöva gå så långt att resistens uppstår. Jo, det kanske även en ansvarsfull förskrivning så småningom skulle ha lett till, men betydligt senare och därmed med större möjligheter att finna alternativ antibiotika.
Jag har fortfarande inte förstått resonemanget kring statens misslyckande i styrningen. Man stiftar lagar och beslutar om förordningar, som tydligt anger vad som gäller inom olika välfärdssektorer. Men staten brister i att få genomslag för sina beslut. Vi har, till exempel, en ojämlik förskola, trots att det finns lagar, som säger att det inte får förhålla sig så. En del säger ge staten, som misslyckats i sin styrning, ansvaret för även driften, men bara driften av skolan. Jag har många gånger försökt få klarhet, utan att lyckas. En politiker svarade så här när jag konstaterade att ojämlikheten inom skolan tycks vara argumentet för förstatligande, men när jag undrade om ojämlikheten inom förskolan ska lösas med förstatligande får jag inget svar. Jag har ställt frågan till många politiker. Inga svar "Du har förstått rätt. Skolans kunskapsuppdrag är så viktigt. Alla ska ha samma chans. Därför statlig skola." |
En av de mest ivrigt diskuterade politiska frågorna unde december är nog förslaget om införande av id-kontroller på bussar, båtar och tåg. I morgon ska kontrollerna sättas i verket. Vilka effekter kommer kontrollerna att få och vilka effekter eftersträvas? Meningarna går starkt isär. Syftet är väl dock att minska antalet människor, som söker sig till just Sverige. Om EU varit den organisation vi trott att den var, skulle ett beslut om kontroller aldrig ha fattats. Nu har det visat sig att EU är inte den solidaritetsorganisation den skulle bli. Nationalismens tryne har stuckits fram i land efter land. Kortsiktigheten har trängt undan ansträngningar för gemensamt ansvarstagande. EU har misslyckats. EU har inte råd med fler misslyckanden. EU får inte, men kan, bli ett misslyckande. Kanske är dom redan nu för många.
| ||||
---|---|---|---|---|
Aktuellt | ||||
Justitieutskottet säger ja till id-kontroller på bussar, båtar och tåg
Justitieutskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag att id-kontroller ska kunna införas på bussar, båtar och tåg som transporterar passagerare till Sverige. Centerpartiet och Vänsterpartiet reserverar sig mot förslaget.
Enligt regeringens förslag ska kontrollerna kunna införas om det uppkommit en allvarlig fara för den allmänna ordningen eller den inre säkerheten i landet. Regeringen, eller den myndighet som regeringen bestämmer, får meddela föreskrifter om identitetskontroller vid transporter med buss, tåg eller passagerarfartyg till Sverige från ett annat land. Kontrollerna ska få utföras under en begränsad tid, max sex månader.
Viktigt med ordning och reda i asylprocessen
Justitieutskottet anser att det är viktigt att säkerställa en långsiktigt hållbar migrationspolitik som värnar asylrätten och som inom ramen för den reglerade invandringen underlättar rörlighet över gränser. Det nuvarande ansträngda läget kräver särskilda åtgärder för att samhället ska kunna ta hand om de som kommer till Sverige, menar utskottet. För att skapa ett hållbart mottagande och upprätthålla förtroendet för och legitimiteten i asylsystemet behöver asylprocessen präglas av ordning och reda. Utskottet håller med regeringen om att det aktuella lagförslaget om id-kontroller är en av flera åtgärder som kan bidra till detta.
Tillfällig lag
Enligt förslaget ska regeringen få meddela föreskrifter om vem som ska utföra id-kontrollerna. Regeringen får också meddela föreskrifter om tillsyn, kontroll och sanktionsavgifter som ska se till att kontrollerna utförs. Lagen ska börja gälla den 21 december 2015 och sluta att gälla den 21 december 2018.
C och V reserverar sig
Centerpartiet och Vänsterpartiet säger nej till förslaget om id-kontroller i en reservation. Partierna menar att förslaget innebär en tydlig urholkning av asylrätten, eftersom det i praktiken blir omöjligt för många flyktingar att ta sig till den svenska gränsen
|