Utveckla etiska bedömningen
Vad är det som pågår i vårt samhälle? Kommenterar. Och om media. Har varit politiskt aktiv under ungefär femtio år, varav nio som kommunalråd i Uppsala och fyra som riksdagsledamot. Vårt svenska språk förändras till det sämre. Jag är språkpolis,men tycker om allt möjligt
Under åren 1994 till 2007 var min artikel- och insändarproduktion troligen som störst. Antalet artiklar och insändare i UNT var 55.
Vissa nyheter passerar utan att media skriver en rad. I fallet med nedanstående nyhet kan det handla om att jag inte varit uppmärksam. Men, håll med om att frågan borde engagera.
Vad betyder detta riksdagsbeslut? Blir etanolbränsle billigare eller är det endast en formell fråga. Ja, det sistnämnda, ty vi betalar väl inte alkoholskatt för etanolbränsle. Vem kan förklara riksdagsbeslutet?
Jag visste inte att det finns något som heter statsluftfart. Jag ser dock till att snappa upp en hel del av vad som beslutas i riksda´n. Under åren 1998 till 2002 skickade jag till partivänner sådan information i cirka femtio brev.
Landstings och kommuners rätt att lämna bidrag till byggande av statliga vägar och järnvägar har inneburit att vissa projekt, som skulle fått vänta på förverkligande i många år, har kommit till stånd tidigare.
Jag, du, han, hon, den, det, vi, ni de. Dessa är personliga pronomen. Ett nytt håller på att etableras, nämligen hen. Kan vara motiverat; i stället för "han eller hon".
Uppsala kommun skriver till regeringen och talar om att man är emot att ny civil flygplats etableras nära Uppsala centrum.
En ny lag. Nu gällande biblioteken. I sak mycket angelägen. Men, kommer lagen att få genomslag? Någon säger, förstatliga skolan, underförstått att staten inte klarar att styra den med sina många lagarn säger, förstatliga äldrepolitiken, underförstått att, trots de många lagarna på området, staten inte klarar att styra. Hur ska staten bete sig för att riksdagsbeslutet om ny bibliotekslag ska bli styrande?
Riksdagen sa ja till regeringens förslag till ny
bibliotekslag. Bland annat ska bibliotekens betydelse för att främja
litteraturens ställning bli tydligare. Biblioteken får också ett tydligare
uppdrag att ägna särskild uppmärksamhet åt vissa prioriterade grupper av
besökare. En sådan grupp är barn och ungdomar. De kommunala biblioteken får i
uppdrag att särskilt prioritera barn och unga för att främja språkutvecklingen
och stimulera till läsning.
Det ska även i fortsättningen vara gratis att
låna böcker på bibliotek. Detta ska gälla både tryckta böcker och e-böcker.
Folkbibliotekens utbud av medier och tjänster ska präglas av allsidighet och
kvalitet.
Den nya lagen gäller från den 1 januari
2014.
| |
Nästan varje dag. Förslag väcks inom EU, vilka svenska riksda´n finner anledning att ha invändningar emot. Nu senast vill EU - kommissionen att en europeisk åklagarmyndighet ska inrättas. Strider mot subsidiaritetsprincipen anser riksdagen. Det anser även jag.
Det är synd om dessa höginkomsttagare. För inkomster över nästan nio miljoner kronor kommer man bli tvungna betala 75% i skatt.
Det var en överraskning. I veckor har talats och skrivits om att regeringen går mot ett nederlag i budgetbehandlingen i riksda´n. Fyra partier i finansutskottet
Visst är det så att vi medborgare ibland reagerar på nyheter och företeelser på ett sätt, som vi inte skulle göra om vi hade mer information och större kunskaper. Bland många bra exempel är ett telefonsamtal till Ring P1 i morse i vilket en man menade, med en ton av att veta vad han talade om, att all kommunal verksamhet borde föras till staten. Visserligen tycks han ha en del centrala politiker, med en stark tro på statens förmåga, med sig. men med större kunskap om hur dåligt staten klarar att följa upp sina lagar och förordningar torde han ha varit mer nyanserad.
Sverige hamnar i topp på Help Age Internationals världsranking över äldres villkor. Oavsett om man ser till ekonomi, hälsa, arbete eller utbildning så upplever Sveriges äldre befolkning att de lever ett rikt liv.
"Alla får inte samma möjlighet att utvecklas". Ingen får samma möjlighet? Förmodligen menas att inte alla får samma möjlighet. Jag läser en artikel i dagens tidning.
I dag läser jag om att Uppsala kommun ska spara. Man ska alltså lägga undan pengar för kommande behov. Men, när jag läser artikeln får jag inte någon uppfattning om sparande. Artikeln handlar nämligen om anpassning av verkliga kostnader till budget. Det finns sålunda nämnder, som låtit bli att följa beslut om budget. "Uppsala kommun har skapat 200 för många jobb". "Inget utrymme för sparande i Uppsala kommun"
Visst är det mycket man inte förstår. Hit hör politikernas syn på omställningen till ett hållbart energisystem. Forskningen har kommit långt och överföring till praktiken hänger på att styrmedlen riktas mot nya rön. Jag tänker, till exempel, på vågkraften. Sverige ligger väl framme i forskningen. En forskare sa att om han åkte till Japan skulle man välkomna honom och ställa frågan: hur mycket behöver du? I Sverige är intresset från politiskt håll nästan obefintligt, ansåg han.
Förnybar energi breder ut sig. Ett exempel på det positiva, som sker är företaget Polarbröds satsning på vindkraft. Trots att företagets bagerier får all el från vattenkraft så bygger man nu ändå tre egna vindkraftverk och ser över sina transporter så att de inom 10 år ska bli helt fossilfria. Flera stora företag satsar på att bli självförsörjande på förnybar energi. De bygger vindkraftverk, solcellsanläggningar och säljer solcellspaket till sina kunder. Det här sker trots att politiken inte särskilt uppmuntrar till den här utvecklingen. Många företagare inser emellertid att fossila bränslen inte tillhör framtiden och att sårbarheten i storskaligheten är alltför riskabel. Kanske är vi inne i en period där vi medborgare och företagen driver politikerna framför oss, innebärande att vi visar vägen och politikerna tvingas anpassa sig med styrmedel i efterhand. Märkligt, men adekvat frågeställning
Det här inlägget kändes uppfriskande. Skillnaderna mellan kommunerna när det gäller kvaliteten i skolan har kommit att handla nästan uteslutande om huruvida skolan ska förstatligas. Kanske finns andra lösningar på problemet. Kanske handlar problemet om statens ansvar för skolan. Statens ansvar att se till att ojämlikheten avskaffas. Staten förfogar ju faktiskt över styrmedlen. Antalet lagar och förordningar är stort. Ska den stat, som inte förmår använda verktygen ges ansvaret för dagliga driftfrågor?
"Dags för Stockholm att inrätta ett cykelråd", läste jag härom da´n. Den goda tanken bakom citatet är att förbättra förhållandena för cyklisterna.
Min artikel i gårdagens UNT har väckt reaktion. Direkt till mig har dom varit enbart positiva. Bra att någon vågar, skrev någon.
Nu är det nomineringstider. De politiska partierna ska utse vilka personer man vill ska representera partierna i olika val. Vi har nästa år inte mindre än fyra val.
Språkpoliser sägs vara trista individer. Kanske är det så, men jag kan inte låta bli att reagera på och förvånas av vissa vanliga grodor.
Under åren 1994 till 2007 var min artikel- och insändarproduktion troligen som störst. Antalet artiklar och insändare i UNT var 55.