Skärpt vapenlagstiftning
Vad är det som pågår i vårt samhälle? Kommenterar. Och om media. Har varit politiskt aktiv under ungefär femtio år, varav nio som kommunalråd i Uppsala och fyra som riksdagsledamot. Vårt svenska språk förändras till det sämre. Jag är språkpolis,men tycker om allt möjligt
Staten har inte på ett bra sätt klarat att hantera riksintressen. Kommunernas planering av byggande av nya bostäder har härigenom försvårats. Kanske vore en bra idé att kommunalisera hanteringen av riksintressena?Riksdagen välkomnar översyn av riksintressen (CU37)
I miljöbalken finns bestämmelser om hushållning med vissa mark- och vattenområden som anses vara av riksintresse. En granskning från Riksrevisionen visar att statens hantering av dessa riksintressen försvårar för kommunerna att planera nya bostäder. Riksrevisionen påpekar att kommunerna inte har fått tillräckligt med stöd från länsstyrelserna som i sin tur inte har fått stöd från Boverket. Riksrevisionen efterfrågar de direktiv om att utreda systemet med riksintressen som regeringen utlovade hösten 2012.
Regeringen har redovisat sin syn på granskningen i en skrivelse till riksdagen. Av redovisningen framgår att regeringen nu har tillsatt en utredare som ska se över miljöbalkens hushållningsbestämmelser och särskilt bestämmelserna om riksintressen. I översynen ingår att utreda riksintressenas inverkan på bostadsförsörjningen. Enligt regeringen kommer utredningen att hantera alla de frågeställningar som Riksrevisionen tar upp i sin granskningsrapport.
Civilutskottet har gått igenom regeringens redovisning och välkomnar översynen. Utskottet konstaterar även att Boverket och länsstyrelserna ska få i uppdrag att öka samordningen och förbättra tillämpningen av reglerna för riksintressen.
Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.
|
"Löneutvecklingen har inte följt med; karriärmöjligheter har saknats; fortbildning har nedprioriterats och obehöriga lärare har anställts. Elevernas trivsel har prioriterats framför kunskapsresultaten."
Här ett exempel på att det finns en viss insikt om att staten brister i sin roll inom svensk skola. Men en åtgärd i marginalen. Hur ska staten bättre än i dag klara att styra svensk skola? Är lösningen att den får ansvar för även driften av skolan?
Statens kunskapsspridning till skolan (UbU23)
Regeringen redogör i en skrivelse för sin syn på Riksrevisionens rapport om statens arbete med att sprida kunskap till skolan. Riksrevisionen anser att Skolverket sprider kunskap på ett sätt som till stor del möter behoven men att det finns saker som kan förbättras. Riksrevisionen ger regeringen rådet att styra Skolverket mer strategiskt och mindre detaljerat.
Utbildningsutskottet betonar hur viktigt det är att utbildningen i skolan bygger på aktuell kunskap. Utskottet håller med Riksrevisionen om att det är viktigt att följa upp vilken nytta Skolverkets insatser får i skolan. Utskottet välkomnar därför att Skolverket har börjat arbeta med att utveckla och förbättra effekterna av sin kunskapsspridning. Utskottet välkomnar också de initiativ som regeringen har tagit för att åtgärder inom utbildningsområdet ska kunna utvärderas bättre. Utbildningsutskottet håller med regeringen om att det pågående arbetet främjar en utbildning som bygger på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.
Riksdagen lade regeringens skrivelse till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.
|
När man har svårt att förstå ställer man ju frågor. Jag skäms inte för att göra det. Jag vill ju förstå och därmed kanske ändra uppfattning. Det skäms jag inte heller för.
Kommunal medfinansiering är ett nytt påfund. Projektet kan inte dras igång om inte berörda kommuner är med och finansierar. Och i många fall är kommunerna angelägna, men ansvaret är statens.
Det här kan inte vara en önskvärd utveckling, men den kanske är nödvändig.
De regler, som ska utarbetas ska ta sikte på vad som är bra för båda parterna, staten och kommunerna. Men, finns något infrastrukturprojekt, som inte är bra för någon enda kommun?
Det borde vara bättre att försöka klara ut hur staten ska kunna ta sitt ansvar fullt ut.
Ska man gå den här vägen även när det gäller skolan? Då staten inte klarar sin styrning av skolan kanske man bör kommunalisera en del av styrningen.
Riksdagen vill ha tydligare regler för kommunal medfinansiering (TU20)
Riksdagen riktade en uppmaning till regeringen om att det behövs tydligare regler för kommunal medfinansiering.
Riksdagen riktade även en uppmaning till regeringen om att se till att sjöfarten binds samman mer effektivt med järnvägs- och vägtransporter, att regeringen ska arbeta för att införandet av de nya svavelreglerna blir så kostnadseffektivt som möjligt och att regeringen inom en snar framtid bör återkomma till riksdagen med förslag på hur ett system med så kallad tonnageskatt kan införas.
Riksdagen gjorde sitt ställningstagande i samband med behandlingen av regeringens skrivelse om Riksrevisionens rapport om statens satsningar på transportinfrastruktur och skrivelsen om åtgärdsplaneringen för transportsystemet. Riksdagen lade skrivelserna till handlingarna, det vill säga avslutar ärendet.
|
Tråkigt att sådant här ska behövas. Varför har detta fuskande ökat i omfattning?
"Redovisningscentraler för taxi ska ge bättre skattekontroller (TU18)
Det blir en ny lag som innebär att den som har taxitillstånd måste överföra taxameteruppgifter till så kallade redovisningscentraler. Redovisningscentralerna måste i sin tur lämna ut uppgifterna till Skatteverket. Det ska krävas tillstånd för att få driva en redovisningscentral. Syftet är främst att underlätta för Skatteverket att göra skattekontroller.
Trafikutskottet har förberett riksdagens beslut. Utskottet konstaterar att redovisningscentralerna för taxi kommer att innebära att kontrollerna av taxibranschen kan göras på ett effektivt och ändamålsenligt sätt. Till skillnad från regeringen anser dock utskottet att överföringen av taxameteruppgifter ska ske trådlöst. Detta för att undvika manipulering av uppgifter och fusk vid inrapportering. Riksdagen säger ja till regeringens förslag med den ändringen.
Trafikutskottet anser också att alla taxibilar ska ha taxameter. Detta för att resenärerna inte ska bli lurade och för att taxiföretagen inte ska kunna låta bli att betala skatt. Möjligheten till taxameterundantag som finns i dag bör tas bort. Riksdagen riktade en uppmaning, ett tillkännagivande, till regeringen om detta"
|
Kanske är det dags att kommunalisera järnvägsunderhållet?
Jag har länge, för att inte säga alltid, hävdat att alliansbildning inom politiken skadar demokratin och ideologierna. Att före val några partier proklamerar total samstämmighet reducerar väljarnas betydelse.
En del politiker vill att man ska bygga ut kärnkraften. I dessa politikers partiprogram är också inskrivet att utbyggnaden ska ske under förutsättning att högt ställda miljö- och säkerhetskrav efterlevs. Det låter som en förnuftig linje. Bland förutsättningarna finns även att kärnkraftsföretagen får stå för de ekonomiska riskerna.
En UNT - artikel från 17 augusti 1982 med rubriken "Kommundelsnämnd ger bättre kontakt med allmänheten" är intressant mot bakgrund av dagens centraliseringsdiskussioner. Vi kommer att få den diskussionen igen om kanske mindre än tio år
Minst hundra gånger har jag på Twitter och i min blogg haft synpunkter på förstatligande av skolan, sjukvården och äldrepolitiken, som föreslås av olika partier. Jag har riktat frågor direkt till vissa personer. Jag vill ju veta hur folk tänker, för mina uppfattningar kan ju bygga på brist på kunskaper, kunskaper, som andra har. Vid inget tillfälle har jag fått svar eller kommentar.
Jag kommer omedelbart att tänka på Bengt Westerberg. Gissa varför.
Att år 2014 reformen ifrågasätta att lagen ska gälla alla grumlar beslutet. Hoppas nu att staten förmår använda sitt verktyg. Den har inte visat sig särskilt framgångsrik i sin uppgift att styra.
"Pressmeddelande | ||
Arbetsmarknadsutskottet anser att all hälso- och sjukvård bör vara tillgänglighetsanpassad
Regeringen föreslår att brister i tillgängligheten för personer med funktionsnedsättning ska föras in som en ny form av diskriminering i diskrimineringslagen. Arbetsmarknadsutskottet säger ja till förslaget i övrigt, men håller inte med regeringen om att små företag inom hälso- och sjukvård ska få undantag från de nya reglerna. Utskottet föreslår att riksdagen säger nej till den delen av förslaget. Regeringspartierna reserverar sig.
Regeringen föreslår att diskrimineringsförbudet mot bristande tillgänglighet ska gälla inom alla de samhällsområden där diskrimineringslagens övriga regler gäller i dag, med undantag för tillhandahållande av bostäder. I dag finns ett diskrimineringsförbud mot bristande tillgänglighet som endast gäller inom arbetslivet och högskolors lokaler.
Enligt regeringens förslag ska de nya reglerna gälla med vissa undantag. Bland annat ska företag inom hälso- och sjukvård som har färre än tio anställda inte omfattas av det nya diskrimineringsförbudet.
De nya reglerna bör gälla all hälso- och sjukvård
Arbetsmarknadsutskottet välkomnar regeringens förslag och anser överlag att det är väl avvägt. Ökad tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning är en förutsättning för att skapa delaktighet och jämlikhet i samhället. Däremot håller utskottet inte med regeringen om att små företag inom hälso- och sjukvård ska undantas från de nya reglerna. Utskottet menar att hälso- och sjukvård liksom annan medicinsk verksamhet hör till välfärdens kärna. Enskilda människors behov av en hälso- och sjukvård som inte brister i tillgänglighet bör väga tyngre än företagens behov. Därför bör all hälso- och sjukvård omfattas av det nya diskrimineringsförbudet.
Utskottet föreslår därmed att riksdagen säger nej till den delen av regeringens förslag som gäller undantag för små företag inom hälso- och sjukvård. Därmed säger utskottet ja till ett motionsförslag från Miljöpartiet och delvis ja till motionsförslag från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Bakom utskottets förslag står en utskottsmajoritet som består av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet."
|
Centerns i Uppsala agerande i budgetfrågan kan verkligen kritiseras. Dess resonemang om att Centern är ett eget och självständigt parti kan inte ifrågasättas. Det är dessutom riktigt ur demokratisk synpunkt att partier i en valrörelse profilerar sig. Jag kan inte förstå resonemanget om att partier vädjar till väljarna att stödja det egna partiet ligger snubblande näraoch samtidigt förklarar att man är helt enigt med andra partier. Alliansbildning inför val minskar graden av demokrati. Profilering inför val och koalitionsbildning efter val borde vara en självklarhet.
Allianskonvent. Jag trodde det skulle handla om politik, men vad media ägnat sig åt är att återge vilka som fanns på dansgolvet och hur dom kom dit.
Regeringsledamöter och riksdagsledamöter granskas i varje detalj. Och så ska det vara. Media gillar dessutom att göra det. Men media bryr sig inte om EU och ledamöterna i dess parlament. Jag förstår inte detta. Förhållandena för en riksdagsledamot jämförda med en Europaparlamentsledamots torde vara som förhållandet mellan statsministerns lön och en hockeyspelares i elitserien.
Friggeboden har fått en efterföljare, Attefallshuset. Friggeboden var en succé. Blir efterföljaren det också? Riskerna för konflikter torde vara större med Attefallshuset. Det är viktigt att kravet på samråd är starkt. Grannsämja är svår att återskapa om den gått förlorad.
"Preskriptionstiden för sexbrott mot barn bör ses över
Kan preskriptionstiden för sexualbrott och andra allvarliga övergrepp mot barn tas bort? En majoritet i socialutskottet anser att regeringen bör se över frågan. Utskottet föreslår därför att riksdagen gör ett tillkännagivande till regeringen om detta. Regeringspartierna reserverar sig.
Socialutskottet är positivt till de insatser som redan i dag görs för att skydda barn mot sexuell exploatering, övergrepp och människohandel. Utskottet anser dock att fler åtgärder kan behövas. Många barn utsätts för grova övergrepp som skadar dem för resten av livet. Det kan dröja långt in i vuxen ålder innan man orkar, vågar eller får möjlighet att bearbeta händelserna och vill anmäla dem. Det är viktigt att det finns en möjlighet att få upprättelse även om det har gått lång tid. Dessutom ska den som har begått grova övergrepp mot ett barn kunna straffas för detta – även efter lång tid, menar utskottet.
Starka skäl
Utskottet gör bedömningen att det sammantaget kan finnas starka skäl för att ändra reglerna om preskription av sexualbrott mot barn. Socialutskottet föreslår därför att riksdagen i ett tillkännagivande ska uppmana regeringen att låta göra en översyn av om preskriptionstiden för sexualbrott och andra allvarliga övergrepp mot barn kan tas bort. Om ett brott har en preskriptionstid så innebär det att ingen längre kan åtalas för brottet när den tiden har gått ut.
Bakom förslaget till tillkännagivande står en utskottsmajoritet bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Förslaget innebär att utskottet delvis säger ja till en motion av Socialdemokraterna. Utskottet gjorde sitt ställningstagande i samband med sin behandling av regeringens skrivelse Åtgärder för att stärka barnets rättigheter och uppväxtvillkor i Sverige.
Regeringspartierna reserverar sig
Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna reserverar sig mot utskottets förslag. Partierna hänvisar till justitieutskottets yttrande över den S-motion som ligger till grund för förslaget. Justitieutskottet har vid två tidigare tillfällen behandlat liknande förslag och menar att den gällande regeln om preskriptionstid är väl avvägd. Partierna ställer sig bakom den bedömningen."
|