söndag 2 januari 2011

En fråga m.a.a. mitt blogginlägg

En anonym har frågat mig: "Betyder det att du som "socialliberal" är emot alkoholskatt, tobaksskatt, bensinskatt, vägskatt, trängselskatt o.s.v. o.s.v.?"
Svar: Nej. Märklig jämförelse, men frågeställaren är kanske centerpartist

1 kommentar:

Anonym sa...

Men om man bortser från Hannas märkliga formuleringar och istället för en sansad diskusson kring hur man ska se på det faktumet att fetma är ett folkhälsoproblem som inte enbart är av individuell karaktär (enskilt lidande) utan även av samhällskaraktär (ökade gemensamma kostnader pga att vi i Sverige har en offentligt finansierad sjukvård), är det då helt ointressant med en diskussion kring fetmans samhällskostnader och huruvida dessa ska finansieras via punktskatt eller via inkomstskatt?

Det finns en principiell dimension på det som Hanna skriver och i Sverige har vi ju redan principiellt accepterat punktskatter på sådant som orsakar stora samhällskostnader. Därav liknelsen till alkoholskatt och tobaksskatt o.s.v.

Och frågan blir principiell eftersom du drar ideologiska växlar. Socialliberaler brukar ofta acceptera att man beskattar alkohol högre än andra "livsmedel" (därmed inte sagt att de egentligen är jämförbara). Detta i syfte att dels motverka en allt för vidlyftig konsumtion (som orsakar mänskligt individuellt lidande), dels för att låta alkoholkonsumenterna vara med och bära de samhällskostnader som alkoholen orsakar.

Känns resonemanget igen?

Och nej, jag är inte centerpartist. Skulle aldrig falla mig in. Och till saken kan jag också tillägga att jag själv inte vill se en skatt på feta personer eller ens en skatt på fett och socker (så som det brukar diskuteras). Men jag är av åsikten att politiskt intresserade och insatta personer bör diskutera dylika frågor på ett respektfullt sätt. Och inte som någon gjorde i en kommentar på UNTs sida (och kallade Hanna för nazist) eller som du gör och kallar Hanna för reaktionär och oliberal.