torsdag 17 november 2016

Bråttom i Marrakech


Smutsig politik i form av Trumppolitik söker säkert smutsiga sammanhang.  Vad världen kommer att sakna Obama. Och, vad amerikanska väljare kommer att ångra sina ställningstaganden vid presidentvalet. Dock tyvärr för sent. På fyra år, ty längre blir inte Trumps tid som president, hinner han ställa till med stor skada för vår värld


Klimatbeslut snabbas upp efter presidentvalet


En smutsig allians bestående av USA, Ryssland och OPEC.
Det är vad många befarar i klimatförhandlingarna framöver.
Samtidigt som USA har valt en ny president pågår klimatförhandlingarna i Marrakech. Där försöker världens ledare enas om hur avtalet från Paris ska följas upp, mätas och utvärderas. Under gårdagen var många i chock och grät öppet, i dag gick förhandlingarna vidare med syfte att komma fram till så många beslut som inkluderar USA som möjligt. Detta medan president Obama fortfarande är vid rodret.
Positivt är att man i dag bestämt att ett regelverk för flexibla mekanismer ska förhandlas fram inom två år. Till exempel om det ska vara tillåtet att tillgodoräkna sig utsläppsminskningar som görs i andra länder och hur de ska räknas. Det är något som få trodde skulle vara klart före 2020.
Man hoppas också i nästa vecka fatta beslut om finansiering till en fond som ska göra det möjligt för länder att anpassa sig till klimatförändringarna.
Enligt den amerikanska tidningen Scientific American har Donald Trump tidigare utsett en av världens främsta klimatförnekare att leda arbetet med landets energiomställning. Myron Ebell arbetar i dag vid en konservativ tankesmedja för näringslivet där han basar över miljö- och energifrågor. Han är välkänd för sin kritik mot det som kan kallar ”klimatalarmism”. Han är också ordförande i Cooler Heads Coalition, en grupp av organisationer som inte tror på klimatförändringarna.
Att riva upp Paris-avtalet är troligen inte möjligt för Trump. Det tycks inte heller vara något han har sagt att han vill göra. Däremot har han sagt att han ”vill omförhandla orättvisor som USA har utsatts för i Parisavtalet”.
Ett nästan lika stort orosmoln i förhandlingarna är Ryssland, som ännu inte har ratificerat klimatavtalet och dessutom börjat agera mer aktivt för att förhala förhandlingarna. Många befarar ett framtida bromskluster bestående av USA, Ryssland och OPEC-länderna.
Positivt är ändå att näringslivet spelar en mer framträdande roll i denna förhandlingsrunda och att stora delar av det amerikanska näringslivet är representerat i Marrakech. Även städerna tros kunna ta en ledande roll i klimatomställningen.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida