torsdag 30 januari 2025
Riksda´n 29 januari
Riksdagsbeslut 29 januari
Den kommunala bostadsförsörjningen ska förbättras (CU6)Riksdagen sa ja till regeringens förslag som ska skapa bättre förutsättningar för kommunernas arbete med bostadsförsörjning. Lagändringarna innebär bland annat vissa förtydliganden gällande kommunala bostadsförmedlingar. En sådan bostadsförmedling ska huvudsakligen förmedla lägenheter i turordning efter kötid för att ha rätt att ta ut köavgift. Genom lagändringen ska det bli tydligare att en kommunal bostadsförmedling har rätt att ta ut köavgift även om den reserverar lägenheter för vissa kategorier av sökande eller fördelar lägenheter enligt ett förturssystem. Lagändringarna innebär också att nuvarande kommunala riktlinjer för bostadsförsörjningen ersätts av en handlingsplan. I handlingsplanen ska kommunerna redogöra för behovet av nya bostäder och ta hänsyn till behovet av samordning med andra kommuner både i planeringen och vid bostadsbyggandet. Riksdagen riktar även en uppmaning, ett så kallat tillkännagivande, till regeringen om att se över hur användandet av reservationer och förtur vid kommunal bostadsförmedling kan begränsas. Tillkännagivandet kom med anledning av två förslag i följdmotioner. Lagändringarna börjar gälla den 1 mars 2025. Nej till motioner om associationsrätt (CU11)Riksdagen sa nej till cirka 30 förslag om associationsrätt i motioner från den allmänna motionstiden 2024. Förslagen handlar exempelvis om bokföringslagen, krav på aktiekapital och tvångslikvidation. Riksdagen hänvisar bland annat till att arbete redan pågår i de frågor som förslagen gäller. Större skyldigheter att lämna uppgifter till Utbetalningsmyndigheten (FiU19)Utbetalningsmyndighetens uppdrag är att förebygga och förhindra felaktiga utbetalningar från välfärdssystemet. Myndigheten startade sin verksamhet den 1 januari 2024. Riksdagen sa ja till regeringens förslag som handlar om att bestämmelserna som reglerar uppgiftsskyldigheten till Utbetalningsmyndigheten kompletteras. Beslutet innebär att myndigheten ska kunna göra dataanalyser, urval och granskningar på ett mer ändamålsenligt och effektivt sätt. Utbetalningsmyndigheten ska även få tillgång till det så kallade konto- och värdefackssystemet för att på så sätt kunna hämta in de uppgifter om fysiska eller juridiska personers förhållande till kreditinstitut som myndigheten har rätt att ta del av. De nya reglerna börjar gälla den 1 mars 2025 Nya regler underlättar informationshantering hos centrum mot våldsbejakande extremism (JuU20)Nya regler om sekretess och behandling av personuppgifter ska införas vid det nationella centrumet mot våldsbejakande extremism (CVE), som är en del av Brottsförebyggande rådet (Brå). Riksdagen sa ja till regeringens förslag om detta. De nya reglerna föranleds av att CVE får ansvar för två nya uppgifter i mars 2025. Uppgifterna innebär att CVE
De nya reglerna ger CVE möjlighet att hantera den ökade mängden information som de två nya uppgifterna kommer att medföra. Reglerna börja gälla den 1 mars 2025. Betalningssäkring införs inom socialförsäkringen (SfU10)Försäkringskassan ska kunna ansöka om betalningssäkring om det finns en påtaglig risk för att den betalningsskyldige drar sig undan och om det gäller ett betydande belopp. Syftet är att skapa bättre verktyg för att bekämpa den kriminella ekonomin. En betalningssäkring innebär att en myndighet kan ansöka om att egendom som tillhör den betalningsskyldige tas i anspråk. En snabb process minskar risken för att den betalningsskyldige hinner skaffa undan sin egendom. Därför ska Försäkringskassan, precis som Skatteverket redan gör, kunna ansöka om betalningssäkring via förvaltningsdomstol. Riksdagen sa ja till regeringens förslag. De nya reglerna börjar gälla från och med den 1 mars 2025. Ny ordning för asylsökandes boende (SfU11)Asylsökande ska som huvudregel endast ha rätt till ekonomiskt bistånd om de uteslutande bor på det asylboende som de har tilldelats. Riksdagen sa ja till regeringens förslag. De nya reglerna innebär att Migrationsverket får möjlighet att undersöka utrymmen på asylboendena i syfte att kontrollera att asylsökanden bor på den tilldelade boendeplatsen. Syftet är att säkerställa att de asylsökande inte lever i utanförskap eller ekonomisk och social utsatthet, och är en förutsättning för att asylprocessen och återvändandearbetet ska fungera effektivt. Vidare ska en ansökan om uppehållstillstånd betraktas som återkallad för asylsökande som inte bor på ett asylboende och inte har underrättat Migrationsverket om sin bostadsadress. Dessutom införs en lagreglerad skyldighet för asylsökande att delta i samhällsintroduktion. De nya reglerna börjar gälla den 1 mars 2025. |
Vem blir det nu? Då var det Ohlin och Westerberg
Redan då. Det var mitten av 1960-talet. Med intresse lyssnade jag på politiska debatter i en knastrande radio. Jag blev fascinerad av Bertil Ohlin. Jag tog till mig hans resonemang om vårt gemensamma ansvar, det vill säga, ansvaret för att skydda svagare individer. Sjuka, socialt utsatta m.fl.Denna solidaritet kombinerad med en marknadsekonomi, som är av staten tyglad. En ideologi vi benämner socialliberalism.
Den kom senare att anpassas i tiden men med samma grund, under Bengt Westerbergs ledarskap. Efter honom har profilen suddats ut. Det av ideerna bärande partiet har nu ingen profil och är styrt av ett främlingsfientligt parti. I hur hög grad hänger sådana förändringar ihop med ledarskapet. Borde vara i liten grad, enär politiken läggs fast av medlemmarna. Detta förefaller dock vara i endast teorin.
Min tro eller förhoppning, ja både och. Det över medlemmarna helt dominerande ledarskapet kommer att lämna sina positioner före nästa val och en ledare med Ohlin/Westerbergstyrka tar över. Problemet är att ledaren inte kan finnas bland nu ledande personer då alla dessa accepterat nuvarande inriktning, eller nuvarande frånvaro av inriktning.
Eller kanske: partiet åker ur riksdagen vid nästa val och återuppståndelsen 2030 blir i form av en tydlig bärare av socialliberalism.
onsdag 29 januari 2025
Inte Ackis ansvar
Förväntar mig att lokala medier vet att det alltid är ett politiskt organ, som gentemot oss medborgare har ansvaret. Inte, till exempel, Akademiska sjukhuset.
Några språksynpunkter
Var-vart
"Vart är mina glasögon?"Var uttrycker läge, vart uttrycker riktning. Alltså: var är mina glasögon?
Mellan kl. 13-15
Fel
Antingen mellan kl. 13 och 15 eller 13-15
Han har bara sovit de senaste två timmarna
Fel närman menar: han har sovit bara de senaste två timmarna
Mä
Ordet finns inte.
Med
Dem i nominativ
Dem är inte hemma. Fel
De är inte hemma. Den finns i endast dativ och ackusativ
Bemannade-bemannande
Är bemannade. Bemannande är pågående Pågår bemanning
Ö o ä
Bräkigt uttal. Låter fult
Ta tillvara på.
Språkfelet heter kontamination. Korrekt är. Ta vara på eller ta tillvara
C o L:s
Ska lyda C:s och L:s. Endast om de tv är en enhet ska endast den sista
ha genitiv-s. Andersson och Tillmans korv.
Antalet poliser blir fler
Fel. Antalet ökar
Orsaken beror på
Fel. Orsaken är eller förhållandet i fråga beror på
Både- men också
Fel. Uttrycket lyder både...och
Nå'nstans
När man inte vet vad man ska säga. Nå´nstans känner jag
Typ
Är kanske någorlunda korrekt i dag. Men ofta passar såsom utmärkt
Ja men
Ersätter "liksom" som utfyllnad i talet. Har kommit från en känd
skidåkerska
Liksom
Inte ovanligt att från TV-soffa få höra ordet i varje mening
"Den ger dig inblick av
Fel. Den ger inblick i....Kan ha blandats ihop med "den ger intryck av"
Varken...eller
Används felaktigt oftare än korrekt. I varken eller ligger inbyggd en
negation. I vare sig eller ligger negationen i övriga meningen
Hon har inte vare sig ätit eller sovit. Hon har varken ätit eller sovit
Slags
Skall alltid heta ett slags. Är en förkortning av ett slag av. Aldrig en
slags
Trycka järnet
Den senaste förvanskningen av "ge järnet".