torsdag 31 mars 2022

Riksda´n 31 mars

 


logotyp: Sveriges riksdag

31 mars 2022

Beslut i korthet

 

Riksdagsbeslut 31 mars

Pliktrådet bör garanteras oberoende från Försvarsmakten (FöU8)
Försvarets utbyggnad kräver god samexistens med andra samhällsintressen (FöU9)
Elva uppmaningar till regeringen i processrättsliga frågor (JuU24)
Arbetet i kontrollgruppen för Europol under 2021 (JuU49)
Uppmaningar till regeringen om energipolitik (NU15)
Fem uppmaningar till regeringen om äldrefrågor (SoU13)
Nej till motioner om luftfartsfrågor (TU8)

Pliktrådet bör garanteras oberoende från Försvarsmakten (FöU8) 

Riksdagen anser att Pliktrådet behöver garanteras oberoende från Försvarsmakten för att kunna göra sin uppgift att representera Sveriges totalförsvarspliktiga, deras intressen och åsikter.

I dag är Pliktrådet en del av Försvarsmakten, och ett sådant beroendeförhållande hindrar enligt riksdagen rådet från att bedriva en självständig verksamhet. Därför riktade riksdagen ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen att vidta de åtgärder som krävs för att garantera Pliktrådets oberoende från Försvarsmakten.

Tillkännagivandet gjordes i samband med behandlingen av cirka 60 förslag i motioner från den allmänna motionstiden 2021 om försvarsmaktens personal. Riksdagen sa nej till övriga förslag.

Försvarets utbyggnad kräver god samexistens med andra samhällsintressen (FöU9) 

Det nya säkerhetsläget har gett behov av en kraftig tillväxt inom Försvarsmakten, vilket kan komma att påverka andra delar av samhället. Det kan exempelvis handla om att försvarets övningar kan vara bullriga och miljöpåverkande, vilket kan stå i konflikt till möjligheten att bygga bostäder eller bedriva turistverksamhet.

För att liknande situationer inte ska bli en bromsfaktor i utbyggnaden av försvaret riktade riksdagen ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att vidta fler åtgärder för en god samexistens mellan försvarets intressen och övriga samhällsintressen. Regeringen bör också ge Försvarsmakten i uppdrag att återkomma med ett underlag för hur övningsverksamheten kan organiseras utan att utgöra ett hinder för byggandet av havsbaserad vindkraft på lång sikt.

Tillkännagivandet gjordes i samband med att riksdagen behandlade cirka 40 förslag i motioner om militära frågor från den allmänna motionstiden 2021. Riksdagen sa nej till övriga förslag.

Elva uppmaningar till regeringen i processrättsliga frågor (JuU24) 

Regeringen bör återkomma till riksdagen med ett flertal förslag som rör processrättsliga frågor. Riksdagen riktar elva så kallade tillkännagivanden till regeringen om bland annat kameraövervakning, dataavläsning, kronvittnen och stärkt vittnesskydd.

Följande områden handlar de elva tillkännagivandena om:

Kamerabevakning i sjukvården.
Kravet på tillstånd till kamerabevakning för kommuner och regioner.
Att knyta tillstånd till hemlig avlyssning eller övervakning av elektronisk kommunikation till en person.
Platskrav vid hemlig dataavläsning.
Datalagring.
Förundersökningsbegränsning, direktavskrivning och åtalsunderlåtelse.
Införande av ett system med kronvittnen.
Ytterligare åtgärder för att stärka skyddet av vittnen.
Konsekvenser för den som inte infinner sig till rättegång.
Rätten till målsägandebiträde i överrätt.
Sveriges rättshjälpsavtal med Hongkong.

Tillkännagivandena kom i samband med behandlingen av 140 förslag från den allmänna motionstiden 2021. Riksdagen sa nej till övriga motioner.

Arbetet i kontrollgruppen för Europol under 2021 (JuU49) 

Riksdagen har behandlat en redogörelse för arbetet inom den gemensamma parlamentariska kontrollgruppen för Europol och den svenska delegationen under 2021.

EU:s polisbyrå Europols verksamhet övervakas av en kontrollgrupp bestående av representanter från de nationella parlamenten i EU och Europaparlamentet. Riksdagen deltar i kontrollgruppen med en delegation av riksdagsledamöter.

Under året handlade arbetet i kontrollgruppen och delegationen bland annat om Europols verksamhet, den europeiska datatillsynsmannens rapporter, översynen av Europols mandat, en ny Europolförordning samt coronapandemins påverkan på brottsligheten i EU.

Riksdagen lade redogörelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

Uppmaningar till regeringen om energipolitik (NU15) 

Riksdagen beslutade att rikta två uppmaningar, så kallade tillkännagivanden, till regeringen som rör vattenkraft och fjärr- och kraftvärme:

Riksdagen kompletterar ett tidigare tillkännagivande om vattenkraft så att det görs tydligare för regeringen att både den små- och storskaliga vattenkraften ska värnas och utvecklas.
När det gäller fjärr- och kraftvärme bör regeringen ta med frågor om beskattning, byggregler och EU-regler för biobränslen i den strategi för fjärr- och kraftvärme som regeringen aviserat i sin elektrifieringsstrategi.

Riksdagens tillkännagivanden gjordes när utskottet behandlade cirka 200 förslag i motioner från den allmänna motionstiden 2021 om energipolitik. Riksdagen sa nej till övriga förslag, som bland annat handlar om energipolitikens inriktning, kärnkraft, energieffektivisering, energiforskning och förnybar energi.

Fem uppmaningar till regeringen om äldrefrågor (SoU13) 

Riksdagen har behandlat cirka 280 förslag i motioner om äldrefrågor från den allmänna motionstiden 2021. I samband med detta riktade riksdagen fem uppmaningar, tillkännagivanden, till regeringen om att den bör:

ge en lämplig myndighet i uppdrag att ta fram ett förslag till en ny nationell strategi för demens och andra kognitiva sjukdomar
ge en lämplig myndighet i uppdrag att ta fram ett förslag till en nationell strategi för att motverka ofrivillig ensamhet bland äldre
se över hur det förebyggande arbetet mot våld i nära relationer bland äldre kan stärkas
se över hur det fallpreventiva arbetet kan stärkas
ge en lämplig myndighet i uppdrag att ta fram underlag till en nollvision när det gäller undernäring bland äldre.

Riksdagen sa nej till de övriga förslagen i motionerna, främst med hänvisning till pågående arbete.

Nej till motioner om luftfartsfrågor (TU8) 

Riksdagen sa nej till cirka 120 förslag i motioner från den allmänna motionstiden 2021 om luftfartsfrågor. Detta med hänvisning till att vissa åtgärder redan har utförts och att arbete pågår med en del av de frågor som motionerna tar upp. Motionerna handlar bland annat om regionala flygplatser, upphandlad trafik, minskad klimatpåverkan från luftfarten och flygplatsrelaterade frågor.

Inga kommentarer: