söndag 25 mars 2012

Språkpolisen har slagit till

Jag har skrivit det förr. Språkspalten i UNT är givande. Den kommer, tror jag, en gång i månaden.
I dag var den mer kul än den är till nytta. Vad heter vissa städer på riktigt och vad heter dom på svenska.I finska, till exempel, finns Uumaja för Uppsala.
Vad är fel och vad är rätt i språket? Finns fel över huvud taget? För oss, som gick i en skola där man undervisade i grammatik är det svårt att acceptera ordet vart i stället för ordet var. Vart är du på väg? Var är du nu? Lika svårt är det att acceptera användningen av "varken eller" och "vare sig eller" som det faller sig.
Syftningsfelen blir allt vanligare, är min känsla. I dagens ledare i UNT, ledaren, står i dag meningen "Å andra sidan finns både ett behov av att bevara en unik miljö av riksintresse och se till att det finns grönområden....". Här står, bland annat " ...det finns se till att det finns grönområden...". Det finns två alternativ att skriva på: "...både ett behov av att bevara en unik miljö av riksintresse och ett behov av att se till..." och "..ett behov av att både bevara en unik miljö av riksintresse och se till att...".
Skicka en kommentar