tisdag 4 juni 2013

Visst finns även positiva tecken

Larmet går. Miljöhotet blir allt mer akut. Dock finns positiva exempel, men hur når dessa ut? Här är några viktiga nyheter

"EU måste satsa mer på vindkraften
När EU:s stats- och regeringschefer möts för att diskutera EU:s energipolitik den 22 maj, menar European Wind Energy Association, EWEA, att de bör komma ihåg att EU betalade 406 miljarder euro för importen av olja och gas under 2012. Räkningen har gått upp med 200 miljarder euro under de senaste tre åren på grund av stigande bränslepriser.


”Tullar mot kinesiska solpaneler gör mer skada än nytta”
EU beslutar om tullavgifter på solpaneler från Kina för att rädda europeiska producenter som konkurreras ut av billiga kinesiska solcellstillverkare. Men beslutet gör mer skada än nytta för EU:s ekonomi, skriver Carl B Hamilton, professor i internationell ekonomi och riksdagsledamot för Folkpartiet, i en debattartikel i Dagens Nyheter.


Siemens: ”Europa bygger solkraft på fel ställen”
Sol- och vindkraft byggs ut på fel ställen i Europa. Det menar tyska Siemens som räknat ut att det kostar 400 miljarder kronor i onödiga investeringar.


Kina vill bygga världens högsta damm
Det kinesiska miljödepartementet har gett klartecken för bygget av världens högsta damm. Dammen kommer att resa sig 314 meter när den står klar och är en del av vattenkraftprojektet Shuangjiangkou vid floden Dadu i provinsen Sichuan i sydvästra Kina.


Stor satsning på miljön vid Persiska viken
Det är spegelputs i stor skala. Det är inga billiga speglar, de kostade drygt 4 miljarder kronor. Det nya solkraftverket producerar tillräckligt med energi för att försörja 20 000 hushåll och företag. Shams 1 ingår i ett jättelikt projekt utanför Abu Dhabi.


Tre vill bygga världens största vattenkraftverk
Tre stora konsortier visar intresse för att 2015 börja bygga vad som kan bli världens största vattenkraftverk, Grand Inga i Kongofloden. Effekten på denna anläggning uppskattas till 4800 MW, varav Sydafrika enligt ett tidigare ingånget avtal erbjuder sig att köpa 2500 MW"
Skicka en kommentar