tisdag 4 april 2017

DAGENS NYHET 4 april: Förhandla, eller inte, om budget


DAGENS NYHET borde handla om det påstådda terrordådet i St. Petersburg eller jordbävningen i Colombia eller svälten i Sydsudan eller misstänkta kontakter mellan Ryssland och USA på hög nivå i samband med presidentvalet i USA eller...
Jo, men jag fastnar dock på den fortsatta futtiga och fattiga debatten i Sverige.
Löfvén hävdar oppositionens skyldighet att redovisa ett alternativt budgetförslag. Nja, skyldig? Knappast. Men nog bör man kunna förvänta sig det. 
Den, så kallade, Aliansen säger sig ska lägga fram en gemensam budget efter valet 2018. Ja fattas bara. Men vad sker före valet. Kan vi få se partierna visa sin politik utan att mörka? Hur ska väljarna kunna ta ställning till partierna om dom inte visar sin profil?
Ska partier i opposition sätta sig i förhandlingar med regeringen? Ja, om förhandlingar betyder att redovisa sin politik och sondera huruvida gemensamma ståndpunkter finns. Men ge och ta? Nja. Eller egentligen nej. Det är ju i en regeringsförhandling, bildande av en koalition, man ska ge och ta. Men före val ska partierna profilera sig och regeringen söka vägar att få stöd för sin politik; stöd i form av att få sina förslag accepterade av riksdagen.

Skicka en kommentar