onsdag 27 juni 2012

Behovet av livskunskap

Har det alltid varit så här? Om inte, varför har det blivit så här? Jag läser om en mopedbrand i Valsätra, till vilken räddningstjänsten kallades. Framme vid eldsvådan blev man attackerade av stenkastande personer. Otroligt, tänker man. Det ligger också nära till hands att känna en ilska som tar sig uttryck i form av: grip och straffa förövarna. Jo, visst, men politiskt måste man dra slutsatser. Varför uppstår sådant beteende? Svaren är ju många. Arbetslöshet? Jo  men det är ett tillstånd, som inte automatiskt häver spärrar mot våld och förstörelse. Här finns även andra mekanismer.
Hur ska man arbeta med att skapa eller återskapa spärrar?
Tillsammans med mycket annat behövs en livskunskap. Gör ämnet livskunskap obligatoriskt i skolan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Den här situationen ökar behovet av möten av olika folkgrupper i Uppsala.

Hoppas verkligen att Uppsala Brandförsvar tar detta på allvar och börjar arbeta aktivt för ökat förståelse för deras arbete genom möten framförallt i de områden där konfrontation har uppkommit.

Detta är inte bara bra för de boende utan även för att öka förståelsen från brandmännens sida varför situationer uppstår och varför.

Harald i Uppsala sa...

Förståelsen för Räddningstjänstens arbete borde finnas från tidig ålder hos alla. Det finns flera förklaringar till bristande livskunskap. Att lägga skulden för dessa brister på Uppsala Brandförsvar känns orättvist.

Harald i Uppsala sa...

En anonym har kommenterat mitt blogginlägg om livskunskap. Min kommentar: Förståelsen för Räddningstjänstens arbete borde finnas från tidig ålder hos alla. Det finns flera förklaringar till bristande livskunskap. Att lägga skulden för dessa brister på Uppsala Brandförsvar känns orättvist.
Anonym skriver också: "Det är inte bara bra för de boende.."Men vad är det då om det inte är bara bra?