tisdag 8 oktober 2013

Debatten var inte hätsk

Jag, som många andra, tittade och lyssnade på partiledardebatten i söndags kväll. Läste nyss en analytikers utlåtande. Reinfeldts bästa på länge, Löfvén knappt godkänt, Lööfs bästa någonsin och så vidare. Instämmer nästan till fullo i den analysen.
Mediernas kommentarer har handlat en hel del om att debatten var hätsk. Det tycker inte jag.
Vad var det som var hatfyllt, vad var elakt, vad var illasinnat? Visst blev det intensivt under en stund, men utan personangrepp och utan elakheter.
Vad jag saknar den socialliberala synen på dagens svenska politiska dagsfrågor. Jag trodde Socialdemokraterna skulle erövra den arenan, alldenstund den stått tom en tid. Men var finns ideologin i partiets budskap? Man ger intryck av ett parti, som suttit och regerat i många år och nu behöver ett uppehåll för att förnya sig. Men man har ju haft sju år på sig. Var är förnyelsen? Visst fanns en skillnad i budskapet mellan S å ena sidan och Alliansen å andra. Hur bevaras och förstärks vår välfärd? Svaren på frågan skiljer sig åt.
Regeringsfrågan kommer sannolikt att vara en stor fråga hela tiden fram till valdagen. Löfvén får svårt med den frågan, men karln har ju rätt. Regering bildas efter ett val i vilket väljarna haft att ta ställning till tydliga alternativ.
Alternativen i nästa valrörelse är fem; Alliansens politik, dominerad av Moderaterna, Socialdemokraternas, Vänsterpartiets, Miljöpartiets och Sverigedemokraternas.
Skicka en kommentar