tisdag 2 juli 2013

Blockpolitik ifrågasätts

Nu vill inte väljarna ha blockpolitik, är en nyhet i medierna. När har dom velat det? Nåja om nu väljarna under lång tid sakta ändrat uppfattning är de partiaktivas inställning och benägenhet att på kort tid ändra uppfattning mer intressant. Jag är övertygad om att när en allianspartiledare börjar antyda uppbrott från alliansen kommer de partiaktiva lydigt följa efter och tala som om man alltid ansett blockpolitik och alliansbildning före val som förkastliga.
Kanske kommer Alliansens allians att hålla över valet 2014. Inga av de fyra oppositionspartierna tycks däremot vara beredda att ingå något liknande. Man förklarar att man är fyra självständiga partier och att regeringsbildning är en fråga som blir aktuell först sedan väljarna sagt sitt. Den argumentationen håller på att få genomslag, är mitt intryck. Alliansens vapen, splittringen kommer sannolikt inte att vara lika vasst som tidigare och därmed inte bita.
Kanske är det bra för demokratin det som nu sker. Kanske är det bra för socialliberalismen det som nu sker

"Mer än hälften av väljarna ratar blockpolitiken. Även allians­väljarna är tveksamma. Fyra av tio borgerliga väljare föredrar att partierna går till val var för sig, visar DN/Ipsos Almedalsmätning. ”Regeringsfrågan är mer komplex än vad en del vill framställa det som”, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.
På söndagen inleds den klassiska Alme­dalsveckan i Visby. Regerings­frågan blir med stor sannolikt ett av de ämnen som kommer att dominera under dagarna på Gotland.
Regeringspartierna ser samarbetet som ett av sina starkaste kort inför valrörelsen nästa år. Allianspolitikerna kommer inte att försitta några tillfällen att påpeka att inget organiserat rödgrönt samarbete står emot regeringen."

Inga kommentarer: