söndag 25 februari 2018

Senaste nytt om förnybart

Vindpark i vinterskrud. Foto: OX2

Senaste nytt om förnybart – vecka 8


Mycket starka siffror kommer från Svensk Vindenergi avseende vindkraftsutbyggnaden i Sverige. 2017 slogs investerarrekord och regeringens mål för 2030 kan förverkligas nio år tidigare än beräknat. PM Nilsson sneglar på 350 städer i USA och tycker att vi liksom de ska satsa på totalförbud för fossila bränslen istället för att tillåta och beskatta dem. En ny rapport från IRENA pekar på positiva ekonomiska effekter i EU när andelen förnybart ökar. Den australiska solboomen är ett faktum, oljan i mellanöstern lever tynande dagar till förmån för förnybart och i USA tuffar förnybarttåget vidare som om Trump inte fanns.
 

Svenska nyheter

 

Vindkraften väntas öka med 60 procent på fyra år

Aldrig förr har det investerats så mycket i vindkraft som under 2017, och vindkraftsproduktionen förväntas öka med cirka 60 procent på fyra år. Dessutom kan Sverige nå riksdagens mål om ytterligare 18 TWh ny förnybart redan 2021. Det framgår av Svensk Vindenergis senaste statistik och prognos över vindkraftsutbyggnaden.
Läs artikeln från Ny Teknik
Läs statistiken och rapporten från Svensk Vindenergi
Lyssna även på Vindkraft i medvind från SR
Läs även Utländska investerare öser miljarder över svensk vindkraft från DI
 

PM Nilsson: Hellre förbud än skatt

Alla partier utom SD har enats om att utsläppen från transportsektorn ska minska med 70 procent till 2030. Ett sätt är att höja skatten. Ett mer effektivt, mer rättvist och friare sätt är att göra som 350 amerikanska städer, och införa tidsgräns för användning av fossila bränslen, enligt PM Nilsson.
Läs artikeln från DI
 

»Omställningen till förnybar energi är både oundviklig och önskvärd«

Debatt: »Genom samtidiga satsningar på utbyggnad av förnybar elproduktion, energieffektivisering och elexport kan Sverige både klara den egna försörjningen och bidra till att Europas omställning till 100 procent förnybart går snabbare och blir billigare«, skriver Charlotte Unger, Svensk Vindenergi, i en replik.
Läs artikeln från Nerikes Allehanda
 

Mariestad får mest av vindkraftspremien

Ett tiotal kommuner får dela på 70 miljoner kronor i vindkraftspremier för de installationer som togs i drift 2017. Mariestad är klar etta bland de kommuner som får pengar.
Läs artikeln från Energivärlden
 

Energilagring – nyckeln till förnybar el

Forskarna behöver förstå hur vi ska kunna lagra stora mängder energi – så pass mycket att det går försörja hela städer. Febril forskning pågår – men var finns lösningen?
Lyssna på inslaget från SR
 

Utländska nyheter

 

EU:s fördubbling av förnybart positivt för ekonomin

En ny IRENA-rapport beskriver hur ökad andel förnybar energi till 34 procent inom EU kan stärka ekonomin och hjälpa till att möta utsläppsminskningsmålen för 2030.
Läs artikeln och rapporten från IRENA (International Renewable Agency)
 

Solenergiboom i Australien

Det har varit en rekordbrytande månad för takinstallationer av solceller och en massiv utveckling av storskaliga solanläggningar i Australien. Landets solkapacitet kan komma att dubblas på ett år, enligt branschanalytiker.
Läs artikeln från The Guardian
 

Har mellanöstern något annat val än att välja förnybart?

De oljeproducerande länderna i Mellanöstern verkar ha insett att de inte kan bromsa den förnybara energirevolutionen, så de kan lika bra försöka dra nytta av omställningen.
Läs artikeln från Forbes
Läs även Egypt licenses 1,420 MW of wind power generation från Renewables Now
 

Förnybar utveckling i USA trots politisk osäkerhet – Trump kan inte rädda kolet

Utvecklingen inom energieffektivisering och förnybart bidrog under 2017 till ökad konkurrenskraft, nya jobb och tillväxt i USA:s ekonomi, och under de 45 första dagarna av 2018 har den amerikanska kolindustrins kapacitet minskat med mer än under hela Obamas första regeringsperiod.
Läs artikeln från Bloomberg
Läs även Trump kan inte rädda kolet från Aktuell Hållbarhet
 

Norsk vätgasfabrik blir en av världens största

En av världens största fabriker för grön vätgas etableras i Norge. Den ska drivas helt med förnybar energi.
Läs artikeln från Ny Teknik
 

Glöm batterier – de ska lagra el i luften

Ett skotskt företag vill lagra energi – i luften. Planen är att använda gamla gruvschakt och gravitation för att hamstra energi.
Läs artikeln från Ny Teknik
 

Laddning av litiumjonbatterier kan ske fem gånger så snabbt

Ny forskning visar på att litiumjonbatterier ska kunna laddas fem gånger snabbare än idag.
Läs artikeln från Solar Thermal MagazineInga kommentarer: