torsdag 8 mars 2018

Förnybart vecka 10

Senaste nytt om förnybart – vecka 10


Starka röster höjs för att vi både kan och bör göra mer i Sverige för att nå de fossilfria målen och stoppa det skenande varmare klimatet, och idag läser vi inlägg i debatten från Linda Burenius Magnusson, Rickard Nordin, Johan Rockström och Lasse Swärd. Vattenfall investerar i solkraft, Borlänge i vindkraft och IKEA/Boklok i nya hyresbostäder som drivs av solceller. Sol- och vindkraft kan täcka fyra femtedelar av USA:s energibehov, enligt forskare från tre av landets stora universitet. Det går bra för den första flytande vindparken, och Rom följer Tysklands exempel och inför dieselförbud för att skydda sina antika monument.

Svenska nyheter


Uppmaning till energiministern – ta fram en energifärdplan

För att inte missa klimat- och förnybarhetsmål behöver Sverige konkretisera energipolitiken. Det menar Linda Burenius Magnusson, ordförande för 100% förnybart, som nu uppmanar energiminister Ibrahim Baylan att lägga grunden för en energifärdplan.
Läs artikeln från Aktuell Hållbarhet


»En myt att enskilda miljöinsatser inte spelar någon roll«

Debatt: »En av de största myterna är den som säger att ett 100 procent förnybart energisystem inte är möjligt att genomföra. Det är helt fel. Att Sverige ska ha ett 100 procent grönt energisystem är fullt möjligt«, skriver Rickard Nordin, C, som tycker det är hög tid att slå hål på myter och gamla sanningar som inte längre stämmer.
Läs artikeln från Aktuell Hållbarhet

Johan Rockström: Sverige är viktigare än vi tror

Debatt: »Problemet är inte att vi inte förstår att planeten mår dåligt och att vi är orsaken. Problemet är att vi inte agerar som om huset står i brand«, skriver Johan Rockström, som vill reda ut vad det spelar för roll om Sverige blir fossilfritt.
Läs artikeln från DI

»Därför klarar bilarna inte utsläppsmålen«

Utsläppen av växthusgaser från vägtrafiken sjunker inte i tillräcklig takt för att klara miljömålen till år 2030, skriver Lasse Swärd i en analys.
Läs artikeln från DN
Läs även Vill du köra supergrönt – välj en gasdriven bil från DN (kräver login)

Borlänge Energi satsar på vindkraft

OX2 kommer att bygga en vindpark på Orrberget, på gränsen mellan Ludvika och Borlänge kommun. Anläggningen kommer att bestå av nio vindkraftverk med en totalhöjd om 150 meter, total effekt 33 MW.
Läs artikeln från Dalarnas Tidningar

Vattenfall investerar miljard i storskalig solkraft

Statliga Vattenfall planerar att investera 1 miljard kronor i nya storskaliga solparker.
Satsningarna på solkraft görs framförallt på grund av att man vill minska kostnaderna och underlätta en decentraliserad energiproduktion.
Läs artikeln från Ny Teknik

IKEA och Boklok satsar på lägenhetshus drivna av solceller

Alla lägenheter som säljs av bostadsbyggaren Boklok kommer att utrustas med solceller. Satsningen är ett samarbete mellan Boklok och IKEA Group, som redan säljer solpaneler i flera europeiska länder.
Läs artikeln från Ny Teknik

Effektivare vattenkraft med magnetkraft

Med ett nytt magnetiskt bärlager tror sig Uppsalaforskare ha slagit världsrekord i verkningsgrad för vattenkraft. Lagret har ökat den elektriska uteffekten och även klarat ett strömavbrott.
Läs artikeln från Ny Teknik


Utländska nyheter


»Sol och vind kan täcka 80 procent av USA:s energibehov«

Förenta staterna kan på ett tillförlitligt sätt täcka cirka 80 procent av landets elbehov med hjälp av sol- och vindkraftsproduktion, hävdar forskare vid University of California, California Institute of Technology; och Carnegie Institution for Science.
Läs artikeln från UCI

Rom vill införa dieselförbud – för att skydda antika statyer

Förra veckan klubbades dieselförbudet i tyska städer, och nu planerar Italiens huvudstad Rom att införa förbud för dieselbilar i de centrala stadsdelarna år 2024, meddelar stadens borgmästare Virginia Raggi på Facebook.
Läs artikeln från Ny Teknik
Läs även Dieselförbud införs i Tyskland från VA

Världens första flytande vindkraftverk banbrytande för förnybar energi

Utanför Skottlands kust har Statoil byggt världens första flytande vindpark, Hywind Scotland. Trots att vindparken endast har varit i drift i tre månader, överträffar produktionen redan förväntningarna.
Läs artikeln från Green Matters

Visa lovar fossilfria korttransaktioner

Betalkortjätten Visa lovar en stor omställning till 100 procent förnybart – redan nästa år.
Läs artikeln från Aktuell Hållbarhet

Harley-Davidson ingår samarbete för att designa eldriven motorcykel

Harley-Davidson investerar i Alta Motors och arbetar med att designa sin första elmotorcykel. Men vad händer när en motorcykeltillverkare, känd för sina högljudda, bensindrivna åk möter en tyst, effektiv elektrisk dito?
Läs artikeln från Cleantechnica

Inga kommentarer: