onsdag 28 mars 2018

Nytt om förnybart, v. 13

ckonyhetsbrev från OX2

Senaste nytt om förnybart – vecka 13


Nu har regeringen chansen att infria löftet från 2014 om att även andelsägd solel ska få skattereduktion. Flygskatten skapar mycket känslor och debatt, och det diskuteras miljözoner med dieselförbud i Sveriges kommuner. Storbritannien fortsätter sin rekordsvit: vindkraftsrekord förra veckan och nu rekordlåga koldioxidhalter. Inom forskning hittar vi två nyheter – om elektrisk textil från Chalmers samt gatlyktor av elbilsbatterier från Nissan. Grattis till Sverige som är bäst på energiomställning enligt World Economic Forum, och grattis Mariestad och de andra nio kommunerna som får dela på 70 miljarder i vindkraftspremier. Nästa vecka tar Senaste nytt uppehåll och vi passar på att önska er en riktigt skön ledighet. Ses igen den 11 april!

Svenska nyheter


»Sista chansen infria vallöftet om egen el«

Med ett halvår kvar till valet saknas fortfarande besked om det löfte som (S) och (MP) gav redan 2014 – att ge alla rättvisa villkor för att producera sin egen solel, oavsett boendeform. Det skriver Jonas Spangenberg, BoKlok, Linda Burenius Magnusson, 100% förnybart och Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
Läs artikeln från Ny Teknik

Därför slipper flyget lagar och regler

Under decennier har flygbranschen satt sin tillit till ny teknik. Men forskning visar att inte en enda av de tekniker som presenterats sedan 1994 har nått ett storskaligt genombrott – varför utsläppen skjutit i höjden. »Flygbränslet borde vara tre gånger dyrare än i dag«, säger forskaren Stefan Gössling.
Läs artikeln från SvD
Läs även Stödet ökar för flygskatten – majoritet säger ja från DN

Miljözoner ska stoppa äldre dieselbilar i stadskärnor

Kommunerna kan få rätt att införa miljözoner och därmed porta äldre dieseldrivna bilar från svenska städers centrala delar. Det handlar om ett system med tre miljözoner, där den hårdast reglerade zonen (zon 3) enbart skulle få trafikeras av elfordon och de mest miljövänliga gasdrivna fordonen.
Läs artikeln från DN
Läs även Måtte Moderaterna inte stoppa dieselförbudet från Expressen
Läs även Det här måste du veta om dieselförbudet från SvD

Sverige toppar världsranking i energiomställning

I World Economic Forums lista Energy Transition Index hamnar Sverige på första plats. Sverige, Norge, Finland och Danmark på topp fem tillsammans med Schweiz.
Se listan från World Economic Forum

Mariestad vinnare när tio kommuner får del av vindkraftspremien

Tio kommuner får dela på 70 miljoner kronor i vindkraftspremier för de vindkraftverk som togs i drift 2017. Mariestad får mest, ca 20 miljoner kr, medan tvåan och trean Ljusdal och Töreboda får ca 12 miljoner var.
Läs artikeln från Energimyndigheten

Chalmers elektriska textil tänder lampa när den töjs

Svenskarnas uppfinning har väckt uppmärksamhet runt om i världen. Chalmersforskarna har utvecklat ett tyg som omvandlar rörelseenergi till elenergi – nog för att tända en lysdiod. Och tekniken fungerar ännu bättre när tyget är blött.
Läs artikeln från Ny Teknik

Utländska nyheter

 

Forskning: nordiska klimatet perfekt för solceller

Kostnad och väderlek gör svenskar skeptiska till att installera solcellspaneler. Men nu visar forskning att vårt nordiska klimat kan vara idealiskt.
Läs artikeln från Ny Teknik

Storbritanniens koldioxidutsläpp är de lägsta sedan 1890

Storbritanniens koldioxidutsläpp från användning av fossilenergi har minskat sedan början av 1980-talet. Nu är utsläppen på samma nivå som de var 1890. Enligt analys väntas landet ha installerat 18 MW ny förnybar energi till 2030.
Läs artikeln från Supermiljöbloggen
Läs även Analysts expect 18GW of subsidy-free renewables in UK by 2030 från Treehugger

Ett av världens smutsigaste oljedistrikt vill bli fossilfritt

I kanadensiska Alberta pågår en av de mest aggressiva kampanjerna för att bekämpa global uppvärmning. Det finns bara ett problem: samma plats är också hem för några av de smutsigaste oljeutvinningarna i världen, skriver Bloomberg och drar en parallell med vad som händer i Norge.
Läs artikeln från Bloomberg

Indien och Frankrike satsar miljarder på solenergi

Frankrikes President Emmanuel Macron och Indiens premiärminister Narendra Modi ger över en miljard dollar till ny samarbetsorganisation som ska främja solenergi i länder med mycket solljus.
Läs artikeln från Supermiljöbloggen

 

De förvandlar gamla elbilsbatterier till gatlyktor

Ett andra liv och en helt ny roll. Biltillverkaren Nissan har sjösatt ett nytt projekt som ska omvandla begagnade elbilsbatterier till gatlyktor.
Läs artikeln från Ny Teknik

Inga kommentarer: