torsdag 18 februari 2010

Maten i sjukvården är viktig

En del problem har uppstått i fråga om maten vid Akademiska sjukhuset och lasarettet i Enköping. Portionspriset tycks bli högre än tidigare beräknats. Klagomålen beträffande kvaliteten på maten har ökat. Min förvåning är inte stor eller finns inte. För ett år sedan skrev jag följande:
Vi lägger allt större vikt vid matlagning. Vi inser måltidens betydelse ur näringssynpunkt men också dess sociala betydelse. Vi förstår också betydelsen av att maten lockar, inte bara smaksinnet, utan också är attraktiv att titta på. Särskilt viktiga torde dessa faktorer vara för sjuka människor. Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala ska man upphöra med tillagning i eget kök och i stället köpa nerkyld mat från annat håll. Beslutet är att pröva upphandling alternativt teckna avtal med landstinget i Västmanland.
Vad som nu bör göras är att planera långsiktigt för en ombyggnad av köket vid Akademiska sjukhuset och för att parentesen med nuvarande lösning ska bli så kort som möjligt.

Inga kommentarer: