torsdag 30 november 2017

Från riksda´n 30 november


logotyp: Sveriges riksdag
30 november 2017

Beslut i korthet

Riksdagsbeslut 30 november

Ändringar i livsmedelslagen (MJU7)
Skatten på investeringssparkonto och kapitalförsäkring höjs (SkU6)
Nytt mål för funktionshinderspolitiken (SoU5)
Barnombudsmannen ska anmäla om ett barn far illa eller behöver skydd (SoU12)
Pengar till internationell samverkan (UU1)

Ändringar i livsmedelslagen (MJU7) 

Det ska införas en ny bestämmelse i livsmedelslagen. Bestämmelsen innebär att regeringen får rätt att utfärda föreskrifter om att den som producerar eller levererar dricksvatten måste få faroanalyser, det vill säga riskbedömningar, och förslag till egenkontrollprogram godkända av en kontrollmyndighet. Regeringen kan också välja att lämna över rätten att utfärda sådana föreskrifter till en myndighet.
Den nya bestämmelsen införs som en följd av vissa förändringar i EU:s dricksvattendirektiv.
Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Lagändringen börjar gälla den 1 februari 2018.

Skatten på investeringssparkonto och kapitalförsäkring höjs (SkU6) 

Regeringen vill höja beskattningen av sparande på investeringssparkonto och kapitalförsäkring med 0,25 procentenheter. Förändringen börjar gälla den 1 januari 2018.
Förändringen beräknas öka statens inkomster med 790 miljoner kronor per år. Regeringen menar att förändringen kan få positiva effekter på den ekonomiska jämlikheten.
Riksdagen sa ja till förslaget.

Nytt mål för funktionshinderspolitiken (SoU5) 

Det införs ett nytt nationellt mål och en ny inriktning för funktionshinderspolitiken. Det nya målet är att, med FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som utgångspunkt, uppnå jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning. Riksdagen sa ja till regeringens förslag i stort, men lade till att målet om jämlikhet och delaktighet ska uppnås i ett samhälle som har mångfald som grund.
Riksdagen riktade också två uppmaningar, så kallade tillkännagivanden, till regeringen:
Regeringen bör ta ett samlat helhetsgrepp om funktionshinderspolitiken.
Regeringen bör återkomma till riksdagen med ett förslag som innebär att alla personer med funktionsnedsättning som har beviljats en insats ska få möjlighet att välja utförare.

Barnombudsmannen ska anmäla om ett barn far illa eller behöver skydd (SoU12) 

Barnombudsmannens kontakt med barn och unga i utsatta situationer har ökat. Regeringen förslår därför att myndigheten ska ha samma anmälningsskyldighet till socialnämnden enligt socialtjänstlagen som övriga myndigheter, när det handlar om barn som far illa eller behöver skydd.
Regeringen föreslår också att Barnombudsmannen får lämna uppgifter som kan vara av betydelse för den tillsyn som görs av IVO, Inspektionen för vård och omsorg. Uppgifterna kan handla om socialtjänstens eller hälso- och sjukvårdens insatser som rör enskilda barn och som påvisar strukturella brister.
Riksdagen sa ja till regeringens förslag. Lagändringarna börjar gälla den 1 januari 2018.

Pengar till internationell samverkan (UU1) 

Två miljarder ur statens budget för 2018 går till utgiftsområdet internationell samverkan.
Mest pengar går till avgifter för internationella organisationer som till exempel FN, Europarådet, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, drygt 1,3 miljarder kronor. Knappt två hundra miljoner kronor går till freds- och säkerhetsfrämjande verksamhet, vilket är en ökning med 40 miljoner jämfört med föregående år. Drygt 170 miljoner går till samarbete inom Östersjöregionen. Riksdagen sa ja till regeringens förslag om hur pengarna inom utgiftsområdet ska fördelas.
Riksdagen beslutar om statens budget i två steg. Först beslutas om ramarna för de 27 utgiftsområdena i budgeten. Därefter bestämmer riksdagen hur pengarna ska fördelas inom varje utgiftsområde

Inga kommentarer: